Održane duhovne vježbe u samostanu Bl. Hozane u Zagrebu Ispis
Nedjelja, 10 Veljača 2013 20:02

2013-2-10-dv zgPod vodstvom o. Milana Lojića, lazarista, u našem samostanu bl. Hozane u Zagrebu, od 03. do 09. veljače, održane su duhovne vježbe za sestre. Za nešto manje od trideset sestara o. Milan je kroz niz predavanja progovorio o temama vezanim za zrelo ostvarivanje duhovnog života.

Vežući pogled teologa i znanja psihologa otvorio je pitanja: što je to osobnost, što je zrela osobnost, koje su to najvažnije karakteristike ženske psihe, što je duhovni život i kako se odvija, što je molitva? Odgovori na navedena pitanja osvijetlili su način i put ostvarenja zdravog i radošću ispunjenog duhovnog života.

Kroz dane duhovnih vježbi sestre su imale priliku čuti puno toga plemenitoga, vrijednoga i poticajnoga. Nije moguće iznijeti sve što se čulo i sve što se ponijelo dalje u život, no jedna od zaključnih misli o. Milana nesumnjivo može približiti napore i cilj promišljanja ovoga tjedna zajedničkih duhovnih promišljanja: ''Predanje Bogu nije pasivna rezignacija, fatalizam, ni izgovor na lijenost. To nije prihvaćanje nepromjenjivog stanja. Može značiti upravo suprotno: upotrijebiti svoj život i snage kako bi se promijenilo ono što se treba mijenjati. Ono ne potiskuje našu osobnost, ono ju razvija.''