Blago Ispis
Petak, 15 Veljača 2019 19:56

2019-2-17Blago. Blagdan, blagodat, blagostanje. Blagovati, blagosloviti. Blagovjesnik. Blaženik. Blago. U glinenim posudama. Sakriveno na njivi. I čovjek ga pronađe, sav radostan proda sve što ima. Blago imamo.

 

Što sve nazivamo blagom? Imanje? Posjedovati. Imati kao svoje, po svojoj volji raspolagati. Dobit? Od svojega ne dati, ali od drugoga bez oklijevanja uzeti. Velika vrijednost? Ono što svi žele, a rijetki posjeduju. I svatko za nekim blagom žudi, i svatko prema nečemu u čizmama od sedam milja korača, preskačući sve što dan pred njega prostre. Pa raste oblikovan svojim izborima. Kao biljka što uvele listove odbacuje. Pa raste oblikovan onime čemu kaže da. Jer time svemu ostalom kaže ne. A za čim idemo, prema kojem nas blagu srce vuče? Prema svjetlucavim neznatnostima ovoga svijeta? Da bogat budem, da je svega u obilju, ića i pića, oholosti života, da me hvale i slave, dok se dan na dan nezaustavljivo slaže, kao na dječjem vrtuljku, sve brže i brže, zatvorenih očiju, u krug bez stajanja, dalje, dalje, dalje... A onda stane. Pred Njega. I prošaptani jao. Jao vama, bogataši. Jao vama koji ste siti, i vama koji se smijete, i vama koje hvale. Zatvorili ste oči. Niste prepoznali blago.


A cijelo je vrijeme pred vama bilo. U siromaštvu jaslica, u oskudici svakodnevice, u plaču i boli umiranja. U odbačenosti od najbližih, On, neznatan. Gotovo neprepoznatljiv. On koji je rekao, činite kako sam i ja činio. Očima srca prepoznajte blago. Siromaštvo. Glad i plač, pogrde i uvrede. Križ.


Blago. Bhelg, bolg, blag. Sjajno, svijetlo. Ono koje se bijeli. I u tami svijeta. I u nestalnosti stvorenoga. Kao biser. Pronađeno blago. Darovana ljubav.

 

s. Jana Dražić OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik