Neshvatljivog li Kralja i kraljevstva! Ispis
Subota, 24 Studeni 2018 14:28

2018-11-25Kruna i dvorac, moć i utjecaj, raskoš i zabave, ugled i bogatstvo, lov i ratovi, vojska i sluge, ... slike se nižu pred mojim pogledom dok razmišljam o zemaljskim kraljevima i kraljevstvima. San je to brojne djece na kugli zemaljskoj i nedostižne maštarije mladih.

 

Danas pred nama stoji patnik koji za sebe kaže: "Ti kažeš: Ja jesam kralj. Ja sam se zato i rodio i došao na svijet da svjedočim za Istinu."( Iv 18, 37 ) Teško je spojiti poznate opise kraljevstva sa slikom napuštena čovjeka, izbičevana, izrugana i ponižena, čovjeka okrunjena trnovom krunom i obučena u luđačku košulju, s križem na ramenima dok tetura, posrće i pada, ali ne odustaje.


Mirno, bez protivljenja i mrmljanja prihvatio je svoju misiju koju mu je Otac povjerio. Njegova šutnja se gromoglasno orila, njegov pogled prodirao u dubinu srca i savjesti, postavljajući nijema pitanja suputnicima i gledateljima te krvave drame. Samo par trenutaka prije svoje smrti na križu, dok se svima žurilo napustiti pozornicu na kojoj se odvijala krvava drama, Isus pokazuje da je on gospodar života i smrti, sadašnjosti i vječnosti. Raskajanom razbojniku svečano obećaje: "Danas ćeš biti sa mnomu raju" ( Lk23, 43 ) Grešnost raspetoga čovjeka nije bila prepreka Isusovoj ljubavi. Upravo je zato došao: spasiti grešnike, put pokazati zalutalima, opraštati grijehe, u milosrđe uranjati ljude , otkriti im tajnu Kraljevstva nebeskoga.


Na sebe je uzeo grijehe svijeta, ponio ih na Kalvariju i na križu ih je sagorila njegova neizmjerna ljubav. Iako sam bez grijeha, natovario je na sebe tuđe grijehe, oprao čovječanstvo svojom krvlju i očišćeno prinio Ocu Nebeskomu. Upravo je ljubav tajna snaga Isusova Kraljevstva, razlivena u dušama i srcima onih koji za njim idu. Vjera i ljubav su ključevi što otvaraju to otajstvo, tajnu Isusova poslanja i puta.
Razapet je šutio, a mnoštvo gleda i ne shvaća. Snagom zrači onaj koji se u bolima previja, mir prenosi na svoje mučitelje koji ne sežu u dubinu događaja. Žure niz Kalvariju mučeni Isusovim vapajem: "Oče, oprosti im, ne znaju što čine!" (Lk 23, 34 )


I danas čovjek Isusa osuđuje, bičuje, pljuje po njemu, odbacuje ga, niječe mu postojanje. Ne prepozaje ga oko sebe, iako ga gleda u oku svoga brata, čuje ga u uzdahu obespravljenih, u jauku progonjenih i krivo osuđivanih i prosuđivanih. Bog čovjeku govori kroz poruke prirode, kroz patnju u svijetu, kroz dobrotu i ljubav koje se razlijevaju svijetom tiho i neprimjetno, ali snažno i ustrajno. On sam nam je pokazao put riječju i djelom, zapravo on sam je put, istina i život: tko ga želi slijediti nastavlja njegovu misiju na zemlji. Tamo gdje ljubav kraljuje, ona prava, zdrava, žrtvena ljubav, Božje Kraljevstvo svijetli i živi svoju puninu. Ne znači da je čovjek lišen patnje i muke, boli i nerazumijevanja, osamljenosti i praznine, stranputica i padova, već ih u sjeni Kristova križa spremnije nosi, znajući da ga nagrada čeka i ovdje i u vječnosti. Kristovi sljedbenici neće biti shvaćeni ni prihvaćeni. Nije ni Krist. Onemoćat će na putu. I Krist je. Padat će i ustajati. I Kristu se to događalo.


Takvi zaboravljaju vlast, ugled, silu, utjecaj, bogatstvo, uživanje, gospodarenje. Vrijednosti Božjega kraljevstva se ponešto razlikuju od vrijednosti ovoga svijeta. Zakonitosti uspjeha su oprečne: Tko hoće biti prvi, nek bude sluga ostalima, tko tebe kamenom, ti njega kruhom, uči nas Isus.
Božje kraljevstvo je kao zrno gorušice, koje u tišini i toplini, hranjeno dobrim djelima, suncem ljubavi, milosrđem i praštanjem, buja i raste. Otac Nebeski s ljubavlju gleda na ta zrnca dobrote i kao hranu ih dijeli potrebnima. Slabost i padovi su samo sastavni dio uspinjanja, razlog ustajanja i zahvaljivanja, dodatni poticaj Isusovoj iscjeliteljskoj ljubavi koja se ne umara.


Dopustimo Isusu da u nama i oko nas širi svoje kraljevstvo, dopustimo njegovoj ljubavi da po nama djeluje u svijetu, da bude naš Kralj i učitelj.

 

s. Katarina Maglica OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik