Prvi dan trodnevlja Kristu Kralju Ispis
Subota, 24 Studeni 2018 14:13

2018-11-23U četvrtak 22. studenoga započela je duhovna trodnevna priprava za proslavu župne svetkovine Krista Kralja i proslavu 80. obljetnice župe. Euharistijsko slavlje je predslavio fr. Anto Gavrić, OP koji je župljanima pojasnio značenje termina Dođi, Kraljevstvo tvoje.

O kakvome se Kraljevstvu radi i što točno Krist donosi u živote vjernika predslavitelj je nastojao približiti konkretnim životnim primjerima i pozivom da to i mi nastojimo činiti te na taj način ostvariti prisutnost Kraljevstva u Crkvi i svijetu. Slaveći spomen sv. Cecilije na današnji dan, fr. Gavrić povezao je glazbu s Božjim stvaranjem svijeta te pozvao vjernike da i njihov život bude pjesma zahvale Gospodinu.


Nakon euharistijskog slavlja mješoviti župni zbor upriličio je koncert prigodom blagdana sv. Cecilije, zaštitnice glazbe i glazbenika. Program se sastojao od nekoliko pjesama: skladbe Kristu Kralju, djelo Georga Friedricha Händla; Pred tobom padam moj dobri Oče Jozefa Grubera, zatim poznate pjesme Ivana plemenitog Zajca Ave Maria. Skladom Gdje tišina zrakom lije zbor se na poseban način želio prisjetiti pokojnog župnika vlč. Domagoja Vuletića koji je tu skladbu posebno volio. Na kraju je zbor izveo skladbu Stopama vjere splitskog glazbenika Šime Marovića, a tekst skladbe je za svetkovinu Krista Kralja prilagodila voditeljica zbora, s. Slavka Sente. Uz članove zbora koji redovito animiraju pjevanje na nedjeljnoj misi u 11 sati, na orguljama je skladbe pratila s. Antonija Matić.


Neposredno prije koncerta jedna je pjevačica (Mercedes Vidas) predstavila zbor i najavila program ovim riječima:

Hvaljen Isus i Marija, dragi vjernici i poštovani ljubitelji crkvene glazbe,
Sve vas na početku srdačno pozdravljam i zahvaljujem što ćete ostati još nekoliko trenutaka zajedno s nama slaviti i moliti Gospodina pjesmom. Sigurno vam je poznat izraz svetog Augustina: «Tko pjeva, dvostruko moli».
Mi smo crkveni, mješoviti zbor ove župe koji svake nedjelje i blagdanima želi pjesmom slaviti i moliti Krista Kralja, da njegov blagoslov siđe na ovu župu i na svakoga od nas.
Svjesni smo da je uloga zbora u svakoj župnoj zajednici dragocjena, i to ne samo zbog posebne službe koju vrši u svetoj liturgiji, nego i u samom zajedništvu vjernika-zboraša koji pjevanjem daju svoj doprinos duhovnoj dimenziji župe. Zato crkveni zbor, odnosno njegovi članovi moraju biti prožeto vjerom u utjelovljenu Riječ kojoj se s povjerenjem obraćaju radosnom pjesmom i molitvom.
Danas se u liturgijskom kalendaru slavi Sveta Cecilija, zaštitnica crkvene glazbe. Osim toga, započeli smo trodnevlje kao uvod u svetkovinu Krista Kralja, zaštitnika naše župe, i to, ove godine, osamdeseti put. Razlozi su, dakle, više nego dovoljni da svatko, na svoj način, dade svoj doprinos ovim slavljima, odnosno rastu ove župne zajednice.


Naš večerašnji program sastoji se od nekoliko pjesama.
1. Prije svega pjevamo Kristu Kralju, skladbu Georga Friedricha Händla,
2. zatim Pred tobom padam moj dobri oče, od Jozefa Grubera.
3. Slijedi poznata pjesma Ivana plemenitog Zajca Ave Maria.
4. Na poseban se, pak, način želimo sjetiti našeg pokojnog župnika vlč. Domagoja Vuletića pjesmom koju je on posebno volio:
Gdje tišina zrakom lije, po oltaru sveti mir.
Spasitelj se tamo krije, da sa dušom slavi pir.
Svom dušom želim i ja tamo poć, Isusovu svetom srcu doć.
Čvrsto vjerujemo da se ispunila ta želja vlč. Domagoja, i da on sada u Isusovu Srcu počiva i sve nas, zajedno s njim, blagoslivlja.
5. I na koncu, poslušajmo skladbu Šime Marovića Stopama vjere. Tekst je na tu skladbu prilagodila svetkovini Krista Kralja, s. Slavka Sente.


I još nešto, ako vam se bude svidjelo naše pjevanje, pridružite nam se da nas bude više i da uz vašu pomoć još bolje slavimo Gospodina. A ako vam se ne bude svidjelo, onda je razlog još veći da nam se pridružite svojim glasovima, kako bismo poboljšali pjevanje, a time i cijeloj župnoj zajednici pomogli sabranije i plodonosnije sudjelovati u euharistijskom slavlju.
Hvala vam što ćete sada ostati i slušati naše pjevanje. Uživajte!


Nakon koncerta slijedilo je radosno druženje u prostorijama dječjeg vrtića. Nisu izostale pohvale i čestitanja. Vrijedno je spomenuti 'ocjenu' našeg župljanina, proslavljenog orguljaša mg. Maria Perestegia, koji je nazočio koncertu:
Čestitke za koncert, jako lijepo, ujednačeno pjevanje s puno dinamičkog i agogičkog nijansiranja što je na poseban način obogatilo vaše izvedbe u kojima se osjećala radost, malo pozitivne napetosti i žar!! Čestitam vam svima svetu Ceciliju!