Izložba fotografija o povijesti župe Krista Kralja u Trnju Ispis
Subota, 24 Studeni 2018 12:30

2018-11-25U srijedu 21. studenoga 2018. godine, župa Krista Kralja spomenula se prve obljetnice smrti svoga dugogodišnjeg župnika vlč. Alojzija Žlebečića koji je preminuo 20. studenoga 2017. godine. Neposredno prije mise s. Slavka je u nekoliko crtica iznijela život pokojnog župnika s kojim su sestre surađivale tijekom čitava njegova svećeničkog života. Kad je ostao bez ikoga svoga znao je reći da su mu sada sestre i majke i sestre i obiteljski dom. Inače, bio je veoma diskretan, uslužan i pun razumijevanja. Rado se u svojim molitvama utjecao blaženoj Ozani Kotorskoj, te promicao njezinu pobožnost na razne načine.

Svim je žarom radio oko obnove kripte, odnosno oko konačnog dovršenja Meštrovićeva plana: izgradnje velebne crkve Kristu Kralju. Uz svesrdnu pomoć svoga kapelana vlč. Pjotra Maja dao je izraditi nekoliko projekata, prikupljao sredstva, ali, nažalost, nije mogao dočekati taj svoj željkovani san. Ne treba onda nikoga čuditi što ga je to koštalo nebrojenih suza i nezacijeljene rane.  Župljani su znali cijeniti požrtvovni rad svoga nekadašnjeg župnika, što su pokazali i svojim velikim odazivom na godišnjicu njegove smrti.


Nakon mise, u prostorima župe, otvorena je prigodna izložba fotografija pod naslovom 80 godina župe Krista Kralja kojom se na poseban način želi proslaviti i obilježiti 80. godišnjica župe Krista Kralja na Trnju (1938. – 2018.).


Izložba, koju je izradio sadašnji kapelan vlč. Milan Dančuo, zamišljena je kao kratki povijesni pregled najvažnijih događaja i osoba koji su obilježili život župe kroz dugih 80 godina postojanja. Izložba ne može uključiti sve stvarnosti i sve događaje što zbog prostora što zbog nedostajanja pojedinih fotodokumentacijskih izvora, ali iz bogatog arhiva župe nastojali smo prikazati najvažnije događaje i predstaviti župnike koji su djelovali u župu te rad naših sestara dominikanki, prisutnih u radu župe od samih početaka.


U nastavku možete pronaći raspored izloženih slika prema temama, a izložba će biti otvorena za sve župljane i posjetitelje do nedjelje 2. prosinca, svakog dana od 17 do 19 sati i nedjeljom od 8 do 12 sati te od 17:30 do 19:30 sati.


Na panou 1  mogu su vidjeti fotogafije života u Trnju prije osnivanja župe, zatim informacije o osnivanju župe Krista Kralja i pripremama za gradnju crkve te više o svetkovini Krista Kralja.
Pano 2 sadrži Meštrovićev projekt crkve Krista Kralja te unutarnji i vanjski izgled crkve nakon vraćanja crkve u bogoslužne svrhe 1970. godine do današnjih dana.
Pano 3 posvećen je prvom župniku župe vlč. Dragutinu Kociperu, koji je na župi djelovao u dva navrata, od 1938. do 1951 godine te od 1954. do 1979. godine.
Pano 4 posvećen je župniku Franji Šeperu koji je na župi djelovao od 1951. do 1954. godine, a kasnije je postao zagrebački nadbiskup i prefekt Kongregacije za nauk vjere u Rimu.
Na panou 5 izložene su fotografije i životopis dugogodišnjeg župnika vlč. Alojzija Žlebečića koji je kao župnik u župi proveo 34 godine, od 1979. do 2013. godine.
Pano 6 posvećen je župniku vlč. Domagoju Vuletiću koji je kao župnik na župi djelovao 5 godina i ostavio neizbrisiv trag u duhovnom životu župe i kroz obnovu unutrašnjosti bogoslužnog prostora.
Na panou 7 izložene su fotografije iz života župe koje su ostale zabilježene fotografskim aparatom kroz povijest,  od različitih slavlja i događaja do hodočašća i djelovanja župnog Caritasa.
Pano 8 sadrži fotografije blagoslove orgulja, zvona te bista kardinala Šepera i bl. Alojzija Stepinca, a prava dragocjenost su fotografije mise i procesije na Tijelovo u župi iz 1962. godine.
Na panou 9 su razne fotografije iz arhiva župe koje se prisjećaju sakramenta Prve pričesti u župi te mladomisničkih slavlja svećenika rodom iz župe, a koje su sačuvane u župnom arhivu.
Pano 10 donosi slike mnogih sakramenta Svete potvrde iz župe s raznim djeliteljima gostima tijekom posljednjih tridesetak godina.
Pano 11 posvećen je dolasku sestara dominikanki u našu župu, osnivanju samostana bl. Ozane te djelovanju sestara u župi i odgoju djecu u vrtiću.
Na kraju, pano 12 donosi fotografije samostana sestara dominikanki danas, a može se naći i kratka povijest dominikanki u Hrvatskoj.