Tuga Tarle predstavila Vinka Paletina sestrama u Korčuli Ispis
Petak, 26 Listopad 2018 18:39

2018-10-26U petak, 26. listopada, sestre samostana u Korčuli imale su rijetku priliku ugostiti poznatu hrvatsku književnicu, diplomatkinju i promotoricu hrvatske kulture prof. Tugu Tarle, koja im je predstavila svoju najnoviju knjigu, prijevod djela španjolskog dominikanca Isacia Péreza Fernandéza „Ime, život i avanture 'anonimnog osvajača' Vinka Paletina iz Korčule“.


Okupljenim je sestrama prof. Tarle približila lik ovog zanimljivog, iako nedovoljno poznatog Korčulanina iz 16. stoljeća. Vinko Paletin, dominikanac rođen u Žrnovu, bio je avanturist, osvajač, pisac, kartograf, prevoditelj i izumitelj. U svom „Izvješću o Novoj Španjolskoj“ govori o novootkrivenom kontinentu, opisujući pejzaž, biljke i životinje, naselja i ljude koji ondje žive. Upravo je njegova knjižica bila jedan od rijetkih izvora o novome svijetu tadašnjim istraživačima i znatiželjnicima. Po povratku u Europu, Vinko Palentin se osim pisanja bavi i kartografijom, te izrađuje kartu Španjolske koju Tridentski koncil proglašava najboljom tada postojećom. Pred kraj života vraća se na Korčulu, gdje djeluje kao prior samostana sv. Nikole i 1571. obnavlja crkvu uništenu u napadu alžirskog kralja i njegove mornarice. Prof. Tarle zaključila je izlaganje o njegovom životu i svom radu na knjizi riječima kako je željela stečeno znanje učiniti dostupno onima koji ne žele zaboraviti naše velike ljude, kako bi se očuvao identitet naroda. Najavila je i kolokvij o Vinku Paletinu 7. studenog u Zagrebu.


Nakon predstavljanja knjige, prof. Tarle progovorila je o svom bogatom iskustvu, posebno u diplomaciji i radu s iseljenicima, odgovorivši i na brojna pitanja sestara. Zahvalila se na pozivu, a sestre su, obogaćene onim što su čule i u dobrom raspoloženju, zahvalile predavačici na posvećenom vremenu i onome što je s njima podijelila.