Božje pristranost - revolucija na zemlji Ispis
Subota, 08 Rujan 2018 06:34

2018-9-9U današnjem drugom čitanju apostol Jakov govori o pristranosti, o čovjekovoj osobini koju smo susreli toliko puta. Svatko od nas je nekome pristran, možda je to i dobro dok ne dokida čovjeka pored nas. Razloge i opravdanja za pristranost uvijek lako nađemo, opravdamo ih sebi i drugima. Uglavnom se iza toga kriju naši niski interesi, ponekad pokoja simpatija. Tako gledamo na ljude i situacije.

 

No, što je sa onima od kojh nitko nema i ne može imati interesa, koji su maleni, nemaju funkcija, gledano ljudskim očima, potpuno beskorisni da bi im bili pristrani? Bog za njih ima svoj poredak, Bog za njih uspostavlja nov način odnosa prema svojim kriterijima. Uspostavlja nov način egzistiranja, koji proizlazi iz tih odnosa. Božja vladavina uspostavlja nove kriterije, koji omogućavaju nov način postojanja, koji se neće temeljiti na zakonima što vrijede za ljudsku vladavinu. Dakle, ono što je Božje isključuje sve ono što je karateristično za vladavinu čovjeka nad čovjekom. 

 

Apostol u drugom čitanju govori o čovjeku u sjajnoj odjeći sa zlatnim prstenjem i siromahu u bijednoj odjeći. Zlatni prsten i sjajana odjeća mogu značiti dobru funkciju, položaj, moć i vlast. Ljudskim očima gledano, prilika za napredak i sreću. Ali kome i kako je uspostvljeno Božje kraljevstvo i kakve je to vladavina?
Novi Božji zahvat uspostave Božjeg kraljevstva uzdrmat će i dovesti u krizu stari poredak koji je stvorio čovjek, kao poredak zla, podčinjenosti i zastrašivanja. Kao poredak koji je utemeljen na strahu i vladanju odozgor. Tako će u krizu doći i mnoge čovjekove institucije, koje su proizvod upravo takve orjentacije. Samo obraćeni čovjek prihvaća i slijedi Božji poredak, jer Božje ostvarivanje kraljevstva ide kroz čovjeka, zahvaća ga iznutra, zahvaća njegovo srce.


Božji proces uspostave kraljevstva za one u bijednoj odjeći, koja simbolizira status neznatnosti i malenosti, počinje kao naizgled malen i neznatan, ali u sebi nosi golemu snagu koja će ipak zahvatiti mnoge. Njegova revolucionarna moć ne počiva na mržnji prema drugima, na uništavanju drugih, nego na omogućavanju da oni opstanu. Proces će biti moguć zato što će u njemu biti djelatna Božja ljubav kao pokretačka snaga. A Božja ljubav je VJEČNA, dok je svaki ljudski interes prolazan i nestalan. Često prestane kad prestane i korist koja iz njega proizlazi.


Božje kraljevstvo nije došlo s uredbom iz božanskih visina, već odozdo, preko Isusa Krista, koji je ušao u ovaj svijet. Isusovi stavovi i riječi, posebno njegova djela, govorila su kako on nadilazi obične ljude. Otkrivao je novo, autentično lice Boga. Bio je sa Bogom povezan. Nije koristio sredstva sile, nego sredstva konkretne i žive ljubavi, koja se pokazuje kao dobrota, opraštanje. Bio je tu za ljude, njihovo dobro i sreću. Nije se uklapao u ljudske okvire razmišljanja i djelovanja. Išao je do kraja u ljubavi, i to ljubavi za one bez moći, one u grijehu, ali pokajnike. Dao je sebe do kraja, da ga nema, da bi drugih bilo. Sasvim daleko otišavši od pristranosti kakvu ima običan čovjek.


Sva naša odjeća će propasti, naša i onih kojima smo pristrani, iz sebičnih interesa. Na kraju života, u predvečerje, ćemo biti pitani samo o LJUBAVI, i to o ljubavi za čovjeka u bijednoj odjeći, jer kako pjesma kaže: čuvaj Bože naše golubove i sirotinju, jer bogati se ionako za sebe pobrinu. Bogataševa vladavina ima kraj, ona nije vječna, zato ljubimo i držimo se uz ISTINU, tada smo na dobrom i jedino ispravnom putu u vječnost, kroz ovo proputovanje u kojem susrećemo brojne suce koji naopako sude. Ne dajmo se zavesti nikakvim krivim naucima, jer Isus Krist, jučer i danas isti je. I uvijeke.s. Dolores Munitić OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik