Redovnički dan u Dubrovniku Ispis
Nedjelja, 02 Rujan 2018 14:35

2018-9-3Redovnički dani u organizaciji HRK ove se godine organiziraju na temu „Za novo vino nove mješine“. Prvi u nizu susreta održan je u Dubrovniku u subotu 1. rujna, s temom „Zastarjele strukture i novi poticaji Duha“. Predavanja su održali s. Katarina Maglica OP, vrhovna glavarica sestara dominikanki, i fr. Slavko Slišković OP, provincijal Hrvatske dominikanske provincije.

 

Susret u dvorani Ivana Pavla II. započeo je zajedničkom molitvom Trećeg časa, nakon čega su okupljene pozdravili fra Stanko Dodig i provincijal franjevaca trećoredaca fra Ivo Martinović, a riječ dobrodošlice uputio je i dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Prvo je predavanje održala s. Katarina Maglica, govoreći na temu „Promjene u redovničkim zajednicama i redovnička zvanja niču u suvremenom svijetu – s tim treba računati“. Na početku se zapitala što je zapravo dobro vino, odnosno što smo pozvani biti. Problemi koji se pojavljuju u redovničkim zajednicama nastaju kao odraz promjena u svijetu i za njih ne postoje istoznačna rješenja. Različita su obilježja svijeta koja se preslikavaju u zajednicu: uznapredovali egocentrizam, kultura autonomije, globlizacija, poimanje redovničkog života kao vlastitog izbora, a ne odgovora na Božji poziv. Ne nedostaje nam crkvenih dokumenata i tekstova o redovništvu, no problemi se javljaju kad predložene promjene treba provesti u djelo – zaboravljamo da Bog sve čini novo. Istovremeno trebamo biti svjesni da se promjene, iako su potrebne, ne smiju provoditi pod svaku cijenu. Iznijela je potom primjer redovničkih zajednica sjeverne Amerike i nekih upitnih ideja koje su postale prihvatljive. Naglasila je veliku važnost formacije, ne samo intelektualne, nego i duhovne, posebno u vrijeme kad mladi koji stupaju u posvećeni život dolaze u zajednice kao visokoobrazovani, s radnim iskustvom. Potrebno im je prije svega pružiti autentično svjedočanstvo života.


Fr. Slavko Slišković predavanje na temu „Izazovi slušanja i upravljanja“ započeo je objašnjenjem pojmova slušati i poslušnost. U suvremenom svijetu više se ni od djece ne očekuju da budu poslušna, štoviše, ima psihologa koji tvrde da je poslušnost štetna za razvoj djeteta. Naglasak se umjesto toga stavlja na osobnu i društvenu odgovornost. U takvom okruženju i u redovništvu može doći do preispitivanja značenja zavjeta poslušnosti. Stoga je potreban nov način upravljanja, u kojem je naglasak na poučavanju i razgovoru, a ne naređivanju, „zato je“ umjesto „tako je“. No, posluh treba prvenstveno asocirati na Boga, a tek onda na poglavare. Ponekad nam rješavanje trenutnih problema oduzima energiju potrebnu za traženje novih puteva, iako stari put umrtvljuje poslanje. Stoga je potrebno u svakom trenutku prepoznati duh utemeljitelja, a ne konzervirati način njegova djelovanja, kako bismo zaista bili novo vino za nove mješine.


Susret je nastavljen u crkvi Male braće euharistijskim slavljem koje je predvodio mons. Mate Uzinić. U propovijedi je povezao liturgijska čitanja proteklih dana iz 15. poglavlja Matejeva evanđelja, odnosno tri prispodobe, s tri redovnička zavjeta. Isusove riječi uče nas kako biti posvećena osoba, kako drugima pokazati što je Božje kraljevstvo živeći zavjete. Deset djevica možemo povezati s djevičanstvom i potrebom stalne budnosti te otvorenosti Božjem djelovanju. Prispodoba o posljednjem sudu uključuje u sebi zavjet siromaštva. Siromaštvo nije samo ne imati za sebe, nego biti na raspolaganju drugima, hraniti druge. Središnja prispodoba, o talentima, govori o poslušnosti. Želimo li na pravi način odgovoriti novom izazovu poslušnosti, ne smijemo biti ograničeni zakonom ili strahom, poput sluge koji je svoj talent zakopao. Blažena Djevica Marija može nam biti primjer kako od Boga primiti talente i kako ih oploditi.

 

s. Jana Dražić OP