U Subotici održane duhovne vježbe za sestre Ispis
Nedjelja, 02 Rujan 2018 14:21

2018-9-1Posljednji tjedan kolovoza samostan u Subotici obilježile su duhovne vježbe. Manja grupa sestara sudjelovala je na ovim duhovnim vježbama koje je vodio i usmjeravao fra Péter Dezsὃ iz franjevačkog samostana sv. Mihovila u Subotici.

 

Zahvaljujući sestrama koje su došle iz drugih kuća, naša je liturgija bila obogaćena pjevanjem, a naša zajednica se pomladila barem na nekoliko dana. Lijepo je bilo družiti se, pjevati i radovati u zajedništvu sa sestrama od kojih se neke nisu vidjele i po nekoliko godina.
Fra Péter je mladi svećenik koji je nadmašio sva naša očekivanja za duhovne vježbe. Predavanja su bila takva da se svatko od sestara mogao pronaći u njima, preispitati sebe i svoje redovništvo i potaknuti nas na bolje i više. Naizgled posve jednostavne riječi, ali duboka istina koja je dirala i usmjeravala na prave staze.


Jedan smo dan duhovnih vježbi odlučili vježbati se u prirodi, u zahvalnosti za sve stvoreno. Jutro smo započeli s jutarnjom molitvom i sv. misom, a krunicu smo izmolili u svetištu Majke Božje na Bunariću pored Subotice. Rektor svetišta vlč. Marinko Stantić ispričao nam je povijest svetišta, dok su sestre uživale u prekrasnom ambijentu i prirodi.


Taj dan ručak nam je pripremio naš voditelj duhovnih vježbi i uvjerile smo se da naš duhovnik osim što dobro propovijeda, dobro i kuha riblji paprikaš. Popodne smo proveli na jezeru Palić. Neki su se prošetali uz jezero, a neki su se vozili u rikši što je bila posebna avantura. Nakon odmora u prirodi, fra Péter nam je govorio o radu. To predavanje smo odslušali u župnoj crkvi sv. Urbana na Paliću. Kratko smo se susreli sa župnikom i požurili se kući.

Najvažnije je to da je svatko ponio ponešto u svom srcu s ovih duhovnih vježbi, možda samo jednu riječ koju je pater izrekao ili možda doživljeno zajedništvo ili nešto treće. Poučio nas je pater kako zahvaljivati i za poteškoće, kako raditi sa smiješkom, kako moliti srcem, kako postojano vjerovati, kako se ispovijedati. Puno toga dobrog i korisnog smo čuli i imali smo o čemu razmišljati i moliti. Neka Božja milost podrži naša nastojanja kako bi se vidjeli plodovi ovih duhovnih vježbi u našoj svakodnevici.


s. Barbara Bagudić