Vršitelji riječi Ispis
Nedjelja, 02 Rujan 2018 13:52

2018-9-2Sveti nas Jakov u svojoj poslanici opominje da budemo vršitelji riječi, a ne samo slušatelji. Kaže nam: „Sa svom krotkošću primite usađenu riječ koja ima moć spasiti duše vaše.“ Riječ koja spašava duše riječ je Svetog pisma, koju čitamo sami u tišini svoje sobe i slušamo u liturgijskim čitanjima. Riječ je to koja ima moć spasiti naše duše,a mi ju tako često prečujemo. Zato jer ju slušamo s velikim otporom: „To već sve znam, puno sam to puta čula“ i čini nam se da nam ništa ne govori. Kušnja je to s kojom se često suočavamo.

 

Riječ je to kojoj moramo dopustiti da se usadi u naše srce. „Primite usađenu riječ“ opominje nas Jakov, primite ju u svoje srce, neka se tamo duboko usadi. Isus nam u evanđelju daje ključ kako ispravno razumjeti „vršenje riječi.“ Srce nam mora biti blizu Gospodinu, onda ćemo razumjeti kako vršiti Gospodnje riječi, Gospodnje zapovijedi i tako poživjeti.


Od Gospodnje se riječi živi, ne samo od kruha. Božja riječ ima moć oblikovati naše duše, dati snagu za živjeti svakodnevicu. Koliko je samo puta meni Božja riječ progovorila osobno i dala nadu da se sve poteškoće mogu riješiti. Pa i u najtežim situacijama, kada se činilo da nema izlaza, Božja riječ mi je govorila i poticala me da vjerujem „u nadi protiv svake nade.“ Kada mi se samo činilo da se brod moga života potapao, Gospodin mi je rekao da se ne bojim, nego da vjerujem. Kada sam bila opterećena prošlošću, poticao me da opraštam svojim neprijateljima i tako mi dao novi život u slobodi i radosti Božje djece. Kad mi se činilo da sam sama i da nema nikog tko bi me razumio on mi je govorio da je uvijek uza me i da me nikad neće ostaviti.


Dopuštala sam Božjoj riječi da zaživi u mome biću, da sjedne duboko u moje srce i da mi tamo progovara. Čitala sam Sveto pismo uvijek iznova, ili jedan odlomak nekoliko puta, zadržavajući se na riječi koja bi mi zazvonila. Pitala sam Gospodina što mi želi reći, što mi sada želi reći. Iskreno bih ga pitala za vodstvo, za pomoć, za izlaz, za riječ utjehe, za svjetlo na putu. Božja riječ nas traži i nalazi i sretan je onaj koji to prepoznaje.


Od Božje se riječi živi. Ona daje pečat svemu što radimo, jer pomaže znati da je sve za Gospodina. Ona oplemenjuje naše međuljudske razgovore jer onaj tko je u dubini duše susreo nježnost Božje riječi, ne može nego svjedočiti Božju dobrotu i nježnost prema drugima.
Molimo Gospodina za otvorenost njegovoj Riječi, da ju ne prečujemo u buci ovog svijeta, nego da ju uspijemo čuti u tišini svoga srca. Neka Gospodin pročisti naša srca kako bi uvijek bila otvorena njegovoj riječi i kako bi On mogao na nas spustiti svoj mir.


s. Barbara Bagudić

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik