Kaniš li i ti otići? Ispis
Nedjelja, 26 Kolovoz 2018 07:48

Samo-Bog-zna-što-donosi-sutra-702x336 CustomOve nedjelje čitamo retke Ivanova evanđelja. Ivanovo evanđelje nema za čitanje zasebnu (svoju) liturgijsku godinu, pa ipak zauzima iznimno važno mjesto među evanđeljima i zapravo se čita svake godine. Stil Ivanova evanđelja u potpunosti je drugačiji, svečan i uzvišen, misaon, ozbiljan, usmjeren na nauk – uzdiže do ''viših stvari'' te ga je stoga sv. Klement Aleksandrijski nazvao ''duhovnim evanđeljem''. Štoviše, u Ivanovom izvještaju Isus ne naviješta kraljevstvo Božje već razvija teme: život, svjetlo, Istina, kako bi razotkrilo duhovnu dimenziju svakodnevice i objavu Boga u konkretnostima življenja. No, sve posebnosti Ivanova stila i izvještaja kulminiraju u pitanju koje pred nas stavljaju i današnji evanđeoski redci: kaniš li i ti otići (usp. Iv 6, 68)?


U Ivanovu izvještaju čitamo kako je Isus znao da mnogi mrmljaju kako su njegove riječi teška besjeda i da se ne mogu slušati (usp. Iv 6, 60). No, umjesto da ublaži svoj govor Isus, nimalo taktično ni diplomatski, i pred učenike stavlja izravno pitanje: Da možda i vi ne kanite otići (Iv 6, 68)? Petar je tada u ime učenika izrekao kako oni ostaju s Isusom, ali mnogi su tada odstupili i više nisu išli s njime.


Ovaj Ivanov izvještaj i Isusovo djelovanje pred nas stavljaju nekoliko važnih poruka. Ponajprije, Isus postavlja pitanje i ne poziva nikoga jer Bog ne uvjetuje, Bog dariva, a na čovjeku je da se u svojoj slobodi na Božji poziv na svetost odazove ili ne. Poziv na svetost je poziv na život po uzoru na Isusa Krista, na svim razinama bića. Nadalje, Isus ne ublažava svoju besjedu, ne prilagođava poruku za uši slušatelja i tako poručuje koliko je važno znati i čuvati vlastiti identitet. Štoviše, upravo prostorom za odluku koju ostavlja slušatelju Isus poručuje kako poznavanje i čuvanje vlastitoga identiteta ne znači napad na drugoga već predstavlja temelj za susret s drugim i drugačijim. To je poruka koja je vrlo važna u današnjem svijetu, toliko sklonom brisanju svih obilježja: kulturnih, nacionalnih, vjerskih, pa čak i rodnih – izravan je to put ka zatiranju ljudskoga dostojanstva, jer još malo pa neće biti važno jesi li čovjek ili životinja. A, metafizički rečeno, biće da bi bilo neko određeno biće mora imati neki skup nužnih (temeljnih) obilježja, mora imati identitet. Ni Istina tako, a ni istina, ne može imati stotinu lica jer devedeset i devet ih je lažno. Tako postaje razvidno koliko je važno poznavati i čuvati vlastiti identitet, ponajprije onaj Božanskoga podrijetla. Tko ne poznaje vlastiti identitet podložan je manipulacijama, brzo napušta svoje, pa i sama sebe, i zapada u probleme jer nitko ne može biti drugo doli ono što jest.


Kaniš li i ti otići? Petar je ostao uz Krista, ostao je jer je znao da može biti samo ono što jest: biće stvoreno na sliku Božju. Znao je da je on glina u Lončarevim rukama, da je njegovo biće (srce) ukorijenjeno u Bogu. Tko bi napustio vlastitoga Tvorca, onoga što oblikuje njegovo biće u lik ovoga svijeta? Tko bi napustio izvor žive vode vlastita života? Petar je spoznao sebe, svoje podrijetlo u Bogu. A onaj tko poznaje svoje podrijetlo i izvor vlastita identiteta taj ne odlazi jer je već našao sve što mu treba, Boga u sebi. Petar je znao tko je i kome pripada – srce smireno u Bogu može radosno darivati druge onim što od Boga prima, onim što jest jer zna da je to najviše i najljepše što drugome može dati. Ima li što veće od drugome prenijeti radosnu vijest: glina si u Božjim rukama, rukama koje te s ljubavlju oblikuju u najljepše remekdjelo. Bog je tvoj izvor i tvoja luka, smiri svoje srce u Njemu i budi ono što jesi: Božji čovjek. Živi, rasti i raduj se u Božjoj blizini i tu radost podijeli s drugima i drugačijima, uvedi ih u nju – to je tvoj izvor, to si ti i to je tvoje poslanje.


s. Ivana Pavla Novina, OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik