Kušajte i vidite kako je dobar Gospodin! Ispis
Subota, 11 Kolovoz 2018 10:01

images CustomGovori Isus direktno i u prispodobama , potiče i opominje, prekorava i hvali, poučava i naređuje. Toliko nam je bliz, toliko stvaran, a opet tako dalek i ljudima našega vremena nerazumljiv i neprihvatljiv. Idemo i guramo se, tješimo se i vrijeđamo jedni druge, pomažemo i odnemažemo onima koji s nama dijele životne staze i životni prostor. Pojedinac je sijač života, ali i sijač smrti, ovisno o tome koje vrijednosti njeguje i razvija, koje učitelje sluša i uvažava.

 

Čitanja 19. nedjelje kroz godinu obiluju poukama i obećanjima dok se od čovjeka traži samo jedno: 'da se hrani Kristovim tijelom i hoda u ljubavi kao i Krist'. Sve ovisi o hrani za kojom posežemo. O njoj ovise plodovi našeg djelovanja, o njoj visi naš doprinos životu ili smrti. Hrana nam postaje sjeme života ili oruđe smrti. Isus je živi kruh za život svijeta. Tko njega blaguje i njime se hrani, u pričesti ili bogoslužju riječi, donosi dobre plodove. Na tim se izvorima obnavlja snaga, pročišćava pogled, dobiva okrepa i utjeha, vodstvo se prepušta Duhu Svetomu.


Prema Ocu Nebeskomu, prema Čovjeku i prema sebi samome klanjatelj i molitelj počinje mijenjati odnose , vlada se kao Krist. U njemu raste dobrostivost, milosrđe, praštanje, buja ljubav na djelu. Takvi u svijetu njeguju život natopljen ljubavlju, toplinom, blizinom, dobrotom, prihvaćanjem. U njihovoj duši i njihovoj blizini je uvijek proljeće.


U Isusovo vrijeme, a danas još više, okružuje Isusa i druga vrsta ljudi, oni koji mrmljaju, koji mu ne vjeruju, ne priznaju ga i ne poznaju ga. U njemu vide samo čovjeka kojega ne uzimaju ozbiljno, ne prepoznaju u njemu kruh života.
On je za njih samo čovjek za kojeg znaju odakle dolazi i tko su mu roditelji. Vjere nemaju . U tajnu se samo vjerom može proniknuti. Izgubili su u sebe posijanu klicu života vječnoga koja ne umire prestankom fizičkoga života.


Njihova filozofija života poćiva na raznim teorijama koje promoviraju čovjekovu slobodu bez ograničenja, slobodu koja isključivo u tijelo sije, slobodu kojoj je ljudski ego jedino mjerilo. Takvi su uvjereni da je to vrhunac ljudskog dostignuća pa ne zapažaju da ih takav stav i odabir gura u ropstvo, priskrbljuje im nemir, prazninu koju pokušavaju ispuniti novom prazninom. Izgubili su čvrstu okosnicu svoga življenja, izgubili su Krista i više ne osjećaju njegovu prisutnost u sebi, ne napajaju se njegovom riječju, niti se hrane njegovim tijelom.


Čovjek već u svijetu priprema svoju vječnost, već u svijetu je počinje živjeti.
Isus želi d ćovjek postane što sličniji Ocu, jer se upravo radi toga On utjelovio i postao čovjekom. Tajnu željene vječnosti dodirujemo u Euharistiji i u Isusovoj riječi nama upućenoj. Blagujući euharistijsku hranu i slušajući Isusovu riječ, srce ljudsko se mijenja. Od kamenog postaje srce od mesa, puno suosjećanja s ljudskim potrebama, patnjom i slabošću. Novo srce, srce po Isusovom srcu novo je sjeme za život vječni, zalog života ovdje i danas, sutra i u vječnosti. Isus je došao darovati nam život, u izobilju da ga imamo. Na nama je da vjerujemo i njega odaberemo za svoju hranu.

 

s. Katarina Maglica, OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik