Proslava sv. Dominika u Korčuli Ispis
Četvrtak, 09 Kolovoz 2018 14:48

2018-8-8Svetkovinu sv. oca Dominika svečano smo proslavili u srijedu, 8. kolovoza, a misno je slavlje, uz koncelebraciju petnaestak svećenika s otoka Korčule i Pelješca, predslavio fr. Marko Dokoza OP, ovogodišnji mladomisnik.


Za proslavu smo se pripremali poticajnom devetnicom, razmatrajući riječi himana i pjesama o svetom Dominiku, razmišljajući ujedno kako nam njegov primjer može pomoći u današnjem vremenu i okolnostima u kojima živimo i djelujemo. O liku svetog utemeljitelja Reda propovjednika progovorio je i fr. Marko Dokoza, naglašavajući Dominika kao propovjednika. Pred brojnim gostima i prijateljima samostana, u propovijedi je kazao kako je svaki kršćanin krštenjem pozvan biti propovjednikom. Po uzoru na sv. Dominika, propovjednik mora posjedovati određeno znanje, poznavati Božju riječ. Ali mora biti i slobodan od svega što ga u poslanju može ometati, kako bi mogao putovati od župe do župe odnosno, u konačnici, od čovjeka do čovjeka. Istaknuo je i važnost sakramenta svete ispovijedi, kojom se obnavlja milost koju smo na krštenju primili. Zaključio je kako su braća i sestre Reda propovjednika na poseban način pozvani na ovo poslanje i potaknuo prisutne da mole za obnovljeni žar u propovijedanju Božje riječi.


U druženju nakon euharistijskog slavlja brojni su okupljeni prijatelji prigodnim riječima sestrama čestitali, ističući pritom zahvalu za sve što su one kroz povijest činile i nastavljaju činiti i veliku važnost koju „bijele sestre“ imaju za grad Korčulu i njenu okolicu.