Dominikova ostavština Ispis
Ponedjeljak, 06 Kolovoz 2018 15:38

SDom 065Osmi dan devetnice

 

O Dominiče, oče naš, poslušaj našeg srca glas,
vječne svjetlosti iskra budi nam
na stazi vjere naše i na tom putu istine.
Dominiče, podaj nam tvoju ljubav shvatiti,
Poruku tvoju našim srcima:
Imajte ljubav pravu, istinsku.

 

Što nam je sv. Dominik ostavio u baštinu? „Imajte ljubav, njegujte poniznost, posjedujte dobrovoljno siromaštvo.“
Kakva je bila Dominikova ljubav prema braći, prema bližnjima? Ona je bila plod djevičanskog i slobodnog srca koje je bilo raspoloživo za druge. Tu je raspoloživost i spremnost crpio iz razgovora s Bogom. Antifone spomena sv. Dominika podsjećaju nas kakav je bio prem drugima: Bijaše najbolji i najuspješniji tješitelj braće i drugih u njihovim kušnjama. Suosjećao je s bližnjima i njihovo je spasenje žarko želio.


U čemu se očitovala Dominikova poniznost? U njegovoj spremnosti na služenje. Nije se uzvisivao i primjenjivao je mnoge dobre savjete sv. Pavla: Ne uznosite se. Pretječite jedni druge poštovanjem. Ne starajte se samo svaki za svoje, nego i za ono što se tiče drugih. Nosite bremena jedni drugih.
A kakvo je bilo Dominikovo siromaštvo? Ili bolje Dominikova sloboda?


„Noći je s Kristom provodio, postelje nije imao, suze je obilno lijevao, na zemlji je malo počivao. Bijaše istinski ljubitelj siromaštva, odjeven u priproste haljine. Novcem ubog, bogatstvo kreposti ima, cijenom siromaštva pravo na nebo prima.“ – govore nam antifone.
Baština je to koja obvezuje sve nas. I ako je budemo prihvatili, čuvali i živjeli živjet će i Dominikov duh i karizma, i Bog će moći nastaviti svoje djelo.

 

Sveti oče Dominiče, pomozi nam da sačuvamo ono što si nam ostavio u baštinu. Ti nas podupri u nastojanju da oslobodimo svoje srce po ljubavi, poniznosti i siromaštvu za Božje djelo. Budi i naš tješitelj. Probudi radost koja je zamrla u našim srcima. Jer ti si bio radostan čovjek i pjevao si putujući, jer si bio slobodan. Izmoli nam novi zanos i gorljivost za Božje kraljevstvo, međusobnu ljubav i spremnost na služenje.

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik