Zaštita Blažene djevice Marije nad Redom Ispis
Nedjelja, 05 Kolovoz 2018 12:55

mariap009Sedmi dan devetnice

 

Divne l' nade što je dade plačnima u smrtni čas,
Kad obeća biti braći i po smrti štit i spas.
Vrši, oče, što si rekao, molitvom pomozi nas.

 

Blažena Djevica Marija majka je svih Isusovih učenika, svih kršćana, svih redovnika i redovnica. Svaka redovnička zajednica zaziva je kao svoju posebnu zaštitnicu, zagovornicu i Majku. Tako je i u dominikanskom Redu. Podsjetimo se da je sv. Dominik bio vjeran Marijin sin. Putujući i propovijedajući rado je pjevao himan Zdravo zvijezdo mora. Podsjetimo se nekih svjedočanstava o posebnoj povezanosti BDM i sv. Dominika, odnosno Reda.


Bl. Humbert iz Romansa svjedoči: Prema onom što se na početku Reda dogodilo, ima mnogo razloga po kojima se može zaključiti da je BDM posebna zaštitnica našega Reda. (...)čini se da je ona na osobit način majka Reda, koji postoji da hvali, blagoslivlje i propovijeda njezina Sina. Ona Red podržava, promiče i brani.


Iz svjedočanstava bl. Cecilije saznajemo: Jedanput, pošto je blaženi Dominik prenoćio u crkvi moleći se do ponoći, izađe iz crkve, uđe u spavalište te na ulazu počne moliti. Dok je bio u molitvi, pogledavši drugi dio spavališta, ugleda tri prekrasne gospođe, od kojih ona u sredini bijaše časnija i dostojanstvenija. Jedna od njih je nosila prekrasnu sjajnu posudu a druga škropilo, koje je pružala onoj gospođi u sredini. A ta je gospođa škropila braću i blagoslivljala ih znakom križa. Konačno ona reče blaženom Dominiku: Ja sam ona koju vi svaku večer zazivate. I kad kažete: Svrni, dakle, odvjetnice naša, padam pred svojim Sinom moleći da sačuva taj Red.


Zatim je uslijedilo viđenje braće i sestara ispod Marijina plašta. Ujutro je Dominik održao zanosan govor o BDM i potaknuo braću na sinovsku ljubav prema njoj.
Neka nam ovo bude poticaj na duboko povjerenje prema nebeskoj Majci, na toplu i odanu ljubav i pouzdanje da nas ona uistinu prati kao pojedince i kao članove Dominikova Reda.

 

Bože ljubavi i vjernosti, Dominika si i njegov Red htio povjeriti zaštiti BDM. Podaj, molimo, da kao što je u ovom životu ona postala naša slast i naše ufanje, tako nam milostivo pokaže svoga Sina u posljednji dan.

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik