Osnutak Reda Ispis
Subota, 04 Kolovoz 2018 12:03

20186Šesti dan devetnice

 

Sveđ riječju, čudom bio se
Po svijetu braću šaljući,
Uz postojane molitve
Tolike suze lijući.

 

Proslavili smo 800. obljetnicu osnutka Reda. Uskoro ćemo se prisjetiti 800. obljetnice Dominikove smrti. Je li Dominik ikad slutio da će njegov Red tako dugo opstojati? Opstoji li Red možda ponajviše zahvaljujući Dominikovoj molitvi i zagovoru, kako je bio rekao braći na času smrti: Bit ću vam korisniji kad odem s ove zemlje? Sv. Dominik nikada nije bio svjetski omiljeni svetac. On je nestao s pozornice, ali je nastavio živjeti u svome Redu, u duhu i karizmi koja je nastavila živjeti.


Dominik vjerojatno na početku svoga poslanja nije ni zamišljao neki veliku zajednicu ili Red. Ovako se bl. Jordan u svojoj molitvi obraća sv. Dominiku:


Ti si, ražaren revnošću za Boga i nebeskom vatrom
zbog svoje goleme ljubavi,
i silnim žarom duha,
i zavjetom trajnog siromaštva, 
sebe samoga potpuno posvetio
apostolskoj ustanovi i evanđeoskom propovijedanju,
i za to si djelo, po višnjoj odluci Providnosti,
osnovao Red braće propovjednika. 
Ti si po krugu zemaljskom 
svojim slavnim zaslugama i primjerima 
prosvijetlio svetu Crkvu. 


Red danas živi u tišini kontemplativnih samostana, u apostolskom djelovanju svojih članova, u najrazličitijim novim izazovima u svijetu koji su danas gorući i kojima bi sigurno sam Dominik posvetio svoju brigu. I mi smo dionici toga Dominikova duha i karizme. To nam je dar. Ali i obveza. Uvijek sve dublje ponirati u otajstvo Krista i donositi ljudima istinu i svjetlo.

 

Slavni sveti oče Dominiče,koji si, ispunjen revnošću za spas duša neprestance propovijedao evanđeosku riječ i ustanovio Red propovjednika za obranu prave vjere i obraćenje grešnika, moli za nas Boga da nam udijeli milost iskreno ljubiti svoju braću, pomagati ih molitvama i dobrim djelima kako bismo postigli posvećenje i vječno spasenje.