Spomen Ispis
Subota, 04 Kolovoz 2018 11:23

2018-8-5Ove nedjelje se u Republici Hrvatskoj slavi Dan domovinske zahvalnosti. Kasnije je nazivu dodano i „Dan pobjede“ te još i „Dan hrvatskih branitelja“. Riječ je o spomenu našeg naroda na vojno – redarstvenu operaciju „Oluja“ kojom je hrvatska vojska oslobodila okupirani grad Knin, te je, uz operaciju „Bljesak“, ključna za okončanje Domovinskog rata.

 

Premda postoje brojne tendecije iskrivljavanja naziva i značenja Domovinskog rata, ono je bio obrambeno – osloboditeljski rat u kojem se Hrvatska suprostavila agresiji udruženih velikosrpskih snaga koje su ugrožavale njezinu neovisnost i cjelovitost.
U Svetom pismu „spomen“ (zikkaron) nije puko prisjećanje prošlih događaja nego se oni, po liturgijskom slavlju, na neki način uprisutnjuju, bivaju suvremeni. Tako su Izraelci slaveći Pashu činili da spomen na prošle događaje biva snažno prisutan u njihovu sjećanju imajući pred sobom svrhu – uskladiti vlastiti života s voljom Onoga kojemu imaju zahvaliti za život u slobodi.


Držim da je tako i sa slavljem „Dana domovinske zahvalnosti“/„Dana pobjede“/„Dana hrvatskih branitelja“ za kojeg već sama kompleksnost nazivlja ukazuju nam na potrebu drugačijeg spomena na Domovinski rat. Potrebno je učiniti sjećanja živim, ali sa svrhom rađanja istinske zahvalnosti – za Domovinu, za pobjedu koja je Božjom pomoću izvojevana te za ljubav, hrabrost i žrtvu tolike tisuće branitelja. Za produbljivanja svjesti o daru praštanja i cijeni mira, potom vrijednosti slobode kao i odgovornog življenja u Domovini s obzirom na nju. Tako nam spomen, ukoliko ga shvatimo u ispravnom svjetlu, može pomoći postati boljim ljudima koji će se zalagati – životom i riječju za istinske, kršćanske vrijednosti toliko potrebne našem hrvatskom društvu koje žudi za korjenitom obnovom.


No, upravo ovu stvarnost spomena koje snažno utječe na konkretnu zbilju čovjekova života, možemo primjeniti i na naš kršćanski život povezujući ga s drugim čitanjem koje Crkva stavlja pred nas danas, na osamnaestu nedjelju kroz godinu. Riječ je o ulomku iz poslanice Efežanima u kojoj, između ostalog, čitamo: „Odložiti (vam je) prijašnje ponašanje, starog čovjek, koga varave požude vode u propast, a obnavljati se duhom svoje pameti i obući novog čovjeka, po Bogu stvorena u pravednosti i svetosti istine.“


Razvidne su antiteze kojima se Pavao služi kako bi ocrtao dinamiku kršćanskog života: stari i novi čovjek, prijašnje ponašanje odnosno življenje u u ispraznosti pameti i obnavljanje duha svoje pameti, svlačenje starog i odijevanje novog. Dakle na jednoj strani je stari čovjek koji se vodi udovoljavanjem vlastitim požudama i tako postaje njihovim robom te ga one odvlače u propast, a s druge strane je stvarnost novog čovjeka otkupljena po Isus Kristu koji time bive slobodan izabrati voditi se višim nego što je udovoljavanje vlastitim požudama, koji stremi radikalno prihvatiti u svoj život stvarnost otkupljenja i time se postupno zaodjevati u novog čovjeka.


Upravo „obnavljanje pameti“ jest ključno u procesu preobrazbe iz starog u novog čovjeka. Ono nije isključivo djelatnost čovjekova intelekta, kao što nije niti samo djelatnost čovjeka. Obnavljanje pameti bi bio istinski spomen na otkupiteljsko djelo Isusa Krista s ciljem otkrivanja kakvo ono ima značenje za moj život i konktetnu stvarnost u kojoj se trenutno nalazim. Taj spomen nije puko prisjećanje već milosni događaj u kojem prihvaćam stvarnost spasenja u Isusu Kristu u svoj život i na taj način započinjem zajedno s Njim proces preobrazbe, svlačenja i zaodjevanja, oslobađanja i otkrivanja ljepote i smisla života u slobodi Djeteta Božjeg.

 

s. josipa Otahal OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik