Milosrđe i sućut Ispis
Petak, 03 Kolovoz 2018 14:54

SDom 016Peti dan devetnice

 

Čudesno si ozdravljao tijelo svijetu bolesnom,
naših duša boli sada liječi moću Kristovom.
Vrši, Oče, što si rekao, molitvom pomozi nas.

 

 

 

 

 

Jučer smo se spomenuli bl. Ivanice, majke sv. Dominika. Svaka majka nastoji prenijeti na svoju djecu ono što misli da je važno, ono što joj je na srcu. Čini to riječima i savjetima, no puno više bez riječi – svojim vlastitim primjerom. Sigurno je da je bl. Ivanica prenijela na svoga sina Dominika ljubav prema Bogu, molitvi, Crkvi, pravu pobožnost i druge vrijednosti. No, ono što usadila u Dominika svojim primjerom i što se tako vidljivo pokazalo u njegovu životu, bilo je milosrđe i sućut prema nevoljnima i potrebnima svake vrste. Pročitali smo jučer u drugom čitanju kakva mu bijaše majka: „Majka mu je bila čestita, čedna, razborita, vrlo suosjećajna s jadnicima i nevoljnicima...Naime, Ivanica je bila veoma milosrdna.“


Poznati su primjeri iz Dominikova života u kojima se pokazalo milosrđe i sućut. Ponajprije, kao student prodao je svoje pergamene kako bi nahranio gladne. Osnovao je neku vrstu zaklade za siromašne, a njegov primjer su slijedili profesori i studenti. Htio je i sebe založiti za oslobođenje jednoga roba. No, njegova sućut posebno se očitovala kad je susretao duhovne potrebe ljudi. Noći je provodio u molitvi plačući i vapijući: Bože, što će biti od grešnika? Za grešnike je molio, postio, bičevao se, s njima razgovarao i nagovarao na pravi put. U njegovo vrijeme to nisu bili okorjeli zločinci nego priprosti ljudi, ovce bez pastira, koji su u svome neznanju zabludjeli u krivovjerje.  


I mi smo danas potrebni, siromašni, bolesni. Možemo kukati nad bijedom svojom vlastitom ili naših zajednica, ili Crkve i svijeta. Sv. Dominik nam je primjer da se može nešto učiniti. On je postao svjetlo Crkve, vratio je povjerenje u Crkvu, vratio je svetost svojom gorljivošću za spasenje duša, svojom ustrajnom molitvom.

 

Sveti oče Dominiče, molimo te liječi danas naše boli, rane ovoga svijeta svojim čudesnim zagovorom i molitvom. Ujedno nam daj odvažnosti da mi budemo zagovornici svoje braće i sestara pred Gospodinom Isusom Kristom.