Odvažnost za govor o Bogu Ispis
Četvrtak, 02 Kolovoz 2018 12:16

dpc021Četvrti dan devetnice

 

O Dominiče, oče naš, poslušaj našeg srca glas,
vječne svjetlosti iskra budi nam
na stazi vjere naše i na tom putu istine.
Dominiče, podaj nam sijat tvoju istinu,
odvažnost daj ti našim srcima:
Govoriti o Bogu i s Bogom.

 

Rečenica koja se često spominje i kojom se najčešće opisuje sv. Dominik, glasi: Govorio je o Bogu i s Bogom. Odnosno, najprije je govorio s Bogom a onda drugima o Bogu. Govoreći s Bogom i uranjajući u njegovu ljubav nije mogao prešutjeti niti sakriti blago i bogatstvo Božjega kraljevstva koje je otkrio. Svakako je to htio podijeliti s drugima kako bi ih priveo na put spasenja. A sv. Toma je to uobličio u geslo Contemplari et contemplata aliis tradere – Razmatrati i drugima davati plodove svoga razmatranja.


Što znači govoriti o Bogu? Znači govoriti Istinu, a to je opet bitno geslo i poslanje našega Reda. Što znači danas govoriti o Bogu? Znači govoriti istinu o Stvoritelji i stvorenju, o čovjekovoj krhkosti i prolaznosti, o čovjekovoj zadanosti i darovanosti od Boga. Znači govoriti o grijehu i padu, o milosti i o Otkupitelju. Znači govoriti o Božjem autoritetu i čovjekovim granicama, a ujedno o čovjekovu pozivu na sličnost s Bogom. Sve to današnji svijet u isto vrijeme ne želi čuti, a opet čezne za istinom čežnjom koja je upisana u ljudski razum.


I potrebna je danas odvažnost govoriti o Bogu, govoriti istinu. Nekome i nekima je jako stalo da se istina ne zna. Žele ugušiti tu naravnu čovjekovu potrebu uzdižući čovjeka na mjesto Boga i dajući mu ovlasti koje mu ne pripadaju. Čovjek koji traži istinu mora zapravo dopustiti da ga istina pronađe.

 

Sveti Dominiče, pomozi nam zaživjeti ovu tvoju divnu odliku – govoriti s Bogom i o Bogu. Podupri nas slabe u traženju Boga i njegove blizine koja će nas osnažiti i poticati da drugima govorimo o Bogu. Daj nam odvažnosti govoriti o Bogu međusobno, u našim zajednicama i ljudima koje susrećemo.