Izbor Ispis
Subota, 28 Srpanj 2018 08:17

2018-7-29Buridanov je magarac, kaže priča, umro od gladi na pola puta između dva plasta sijena. Nije mogao odlučiti od kojeg će plasta jesti. Umro je ne jer je krivo odabrao. Nego jer nije mogao odabrati.

 

Neki je čovjek Elizeju donio kruh. I jeli su. I preostalo je. Puno kasnije, neki je dječak donio Isusu kruh. I jeli su. Koliko su god htjeli. I nasitili se. Ali samo na kratko. Potom ga htjedoše zakraljiti. Jer, vidješe znamenje što ga učini. Više nisu bile dovoljne riječi. Imali su kruha. Imali su obilje. A On se povuče u goru, posve sam.


Ugodne bile su riječi. O nekom kraljevstvu. O blagostanju. Ali sladak bio je i kruh. Tako stvaran, tako opipljiv. Da ruke ne budu prazne. Možda su u tom trenu zaboravili riječi. Trebalo je okruniti onoga koji daje kruha. Da ne ponestane. Da se ne oskudijeva. Pa su odabrali. Ono opipljivo. Ono što se dotiče.


A On, posve sam, ode u goru. Jer Njegova je hrana vršiti volju Očevu. Hrana koje ne nestaje. Tvrd je to kruh. Kruna je to od trnja. Posve sam, On je odabrao.
Život, dakle, biraj, reče jednom Mojsije. Hranu nepropadljivu. Ne neodlučno, ne bezvoljno. Ne niti u prolaznim zanosima srca, u kojima se obećaje riječima ono što djela ne mogu slijediti. Život biraj. Posve sam. S krunom od trnja. U svakom koraku koji se učini, iako je tijelu težak i tako bi lako bilo odustati. U svakoj neizgovorenoj riječi, iako nutrina od ljutnje ili boli vapi da se protiv onog drugog izrekne. U svakoj praznini, u svakom ne-imanju, život biraj. Biraj ljubav.


I bit će kruha u obilju. I preostat će. Život, dakle, biraj. Uvijek ispočetka, ustrajno. Jer, ljubav ne odustaje.

 

s. Jana Dražić OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik