Razmjena iskustava i završetak seminara u Mađarskoj Ispis
Petak, 20 Srpanj 2018 09:10

2018-7-20U svom je posljednjem predavanju fr. Philippe Lefebvre progovorio o nasilju nad ženama u Bibliji, dok je s. Nazik Matty opisala lik majke sedmorice sinova iz Druge knjiige o Makabejcima, nakon čega je uslijedila rasprava i razmjena iskustava u radu u skupinama.

Fr. Philippe analizirao je 19. poglavlje Knjige o sucima i ukazao na to kako odnos muškarca prema ženi (ali i obratno) odražava i njegov odnos prema Bogu. U vrlo zanimljivoj analizi biblijskog teksta povezao je pojmove iz priče o ženi čije je tijelo podijeljeno na dvanaest dijelova s euharistijom i Isusom, koji na Posljednjoj večeri dijeli kruh na dvanaest dijelova, a potom i sebe na smrt predaje.


S. Nazik govorila je o ženama općenito u Drugoj knjizi o Makabejcima, a zatim se zaustavila na liku majke sedmorice sinova. Za razliku od drugih žena koje su često prikazane u vezi s grijehom, ili kao vlasništvo, ili kao bespomoćne, majka sedmorice sinova žena je velike snage koja ukazuje na prolaznost zemaljskog života i postojanje uskrsnuća.


U večernjem dijelu programa s. Ceciilia Espenilla OP, međunarodna promotorica DSI za Pravdu i mir (JPIC) predstavila je svoj rad i povezala rad Vijeća za pravdu i mir s dominikanskom duhovnošću. Potaknula je sve prisutne da u djelovanje svojih zajednica uključe i ove vrijednosti. Nakon toga je s. Nazik svjedočila o stanju u Iraku, opisujući bolni proces progona nakon napada ISIL-a, izbjeglištvo te povratak na ruševine, ali i veliko pouzdanje u Božju providnost i želju sestara da svojim prisustvom među ljudima u toj državi svjedoče Božju prisutnost među njima.


Utorak, posljednji dan susreta, bio je posvećen prikazima rada dviju organizacija. S. Marjolein Brunein OP govorila je o radu svoje Kongregacije sa žrtvama trgovine ljudima te brojnim potresnim primjerima podsjetila prisutne na potrebu prepoznavanja i pomoći žrtvama. Ropstvo nije samo pojam iz Biblije, rekla je, nego ono postoji i danas, u brojnim oblicima, kao što su prisilni rad, dužničko ropstvo i dječje ropstvo. Zatim je s. Marie-Therese Clement OP, međunarodna koordinatorica DSI, predstavila svoj rad i potrebu što veće suradnje raznih dominikanskih kongregacija diljem svijeta. S. Hedvig Deák,, vrhovna poglavarica mađarske kongregacije, na kraju susreta zahvalila je prisutnima na sudjelovanju i pozvala na sljedeće okupljanje za tri godine u Češkoj.

 

s. Jana Dražić