Nastavak seminara u Mađarskoj Ispis
Ponedjeljak, 16 Srpanj 2018 15:13

2018-7-16Treći dan susreta sestara dominikanki Srednje i Istočne Europe započeo je radno. U svom se predavanju fr. Phillippe Lefevbre osvrnuo na ulogu žena u otkrivanju Mesije, dok je s. Nazik Matty kroz Marijin „Veliča“ progovorila o ženama Starog zavjeta.


Fr. Philippe usporedio je odnos Šaula i Davida prema ženama. Šaul ne razgovara sa ženama koje ga okružuju, ne sluša ih, dok David čini upravo suprotno. U riječima žena koje mu se obraćaju prepoznaje Božji glas i tako pokazuje da je Božji odabranik. S. Nazik je kroz analizu Marijinog hvalospjeva „Veliča“ pokušala objasniti povezanost Starog i Novog zavjeta. U svojoj pjesmi ona ujedinjuje glasove mnogih koji su koračali s Gospodinom, poput Hagare, Lee i Ane, i tako postaje glasom zahvale svih kojima je Gospodin uslišio molitve.


Dan je završio druženjem na kojem su sve sestre ukratko predstavile zajednice i zemlje iz kojih dolaze. Osim tradicionalnih narodnih pjesama Češke, Slovačke, Mađarske i Engleske, pjevalo se i na pomalo neobičnim jezicima poput kreolskog ili jezika papiamento kojim se govori na Arubi, a gdje su neke od sestara djelovale. Druženje se nastavilo u blagavaonici, gdje se moglo kušati izvornu hranu i pića koja su sestre donijele iz svojih zemalja.


Nedjelja, dan odmora od predavanja, započela je svetom misom koju je predvodio mons. János Székely, biskup Szombathelyja. Zahvalio je sestrama na prisutnosti u ovom gradu i biskupiji te ih pozvao da nikad ne zaborave Isusov poziv na propovijedanje Istine.


Slijedilo je putovanje u stotinjak kilometara udaljenu Pannonhalmu i posjet benediktinskoj opatiji na brežuljku pokraj grada. Samostan je osnovan 956. godine kao prvi benediktinski samostan u Mađarskoj. Tridesetak braće živi u ovom velikom zdanju, u sklopu kojeg se nalaze bogata knjižnica, srednjoškolski internat za dječake, vinarija, botanički vrt i vrt ljekovitog bilja. Nakon obilaska i zajedničke molitve s braćom, sestre su mogle kušati razne sorte vina koje vinarija proizvodi, kao i čokolade s raznim ljekovitim biljem.

 

s. Jana Dražić OP