"Dosta ti je moja milost!" Ispis
Subota, 07 Srpanj 2018 11:26

2018-7-8Svaki čovjek u surovosti svakidašnjeg života doživljava poteškoće, uvrede pa čak i progonstva. On ih vidi kao zapreke svojoj sreći i one su za njega izvor tjeskobe, zabrinutosti, nerijetko i očaja. Želio bi ne doživljavati iskustvo izranjenosti vlastitog bića njihovim oštrim trnom.

 

Trn je to nalik Pavlovom koju mu je smetao, kojeg se htio lišiti i za koji je molio Gospodina da ga ukloni iz njegova života (usp. 2 Kor 12, 7-8). Molitva mu bijaše uslišana, premda ne onako kako je on to priželjkivao. Gospodin mu ne uklanja trn iz njegova života, njegove stvarnosti nego mu obećava svoju milost kako bi izvojevao u svojim borbama: „Dosta ti je moja milost jer snaga se u slabosti usavršuje.“ (2 Kor 12, 9)


No je li se Pavlova stvarnost nakon toga molitvenog iskustva uopće promijenila? Je li doista izašao iz svojih borbi kao pobjednik? Je li mu doista milost bila dostatna? U čemu se njegova bitka sastojala i pobjeda očitovala?


U zaključnim retcima ovog ulomka čitamo: „Najradije ću se dakle još više hvaliti svojim slabostima da se nastani u meni snaga Kristova. Zato uživam u slabostima, uvredama, poteškoćama, progonstvima, tjeskobama poradi Krista.“ (2 Kor 12, 9-10)


Ako je suditi po ovim Pavlovim mislima on je doista bio uslišan u svojoj molitvi i dopustio je Gospodinu da je pretvori u njegovu životnu stvarnost, dakako uz njegovu suradnju. Božja milost ga je snažila kako bi pobjeđivao u pojedinačnim životnim bitkama, i konačno izvojevao pobjedu koju je okusio u Nebu. Po svojim borbama, on se proslavio. Ne boreći se isključivo vlastitim naporima – silama i snagama svoga krhkog bića, nego snažen, vođen i nadahnjivan milošću Božjom. U svojim se borbama Pavao naučio vjerovati Providnosti. Shvatio je smisao života na zemlji i njegovu usmjerenost prema Vječnosti. Upoznavao je sebe, svoju slabost i potrebu Božje milosti, kao i Njegovu ljubav, milosrđe i svemoć u konkretnim životnim situacijama.


Ne molimo Gospodina da budemo lišeni patnje i boli, jer oni su neizbježni dokle god hodamo ovom zemljom, i po njima se imamo priliku oblikovati za Nebo. Već mu očitujmo svoju nemoć pred njima, svoju zabrinutost i strah. Molimo Ga da nam daruje svoju milost koja je jedina kadra ozdraviti naš um i srce kako bismo uočili smisao i vrijednost borbe i patnje prikazane Ocu zajednu s Kristovom za vlastito obraćenje i spasenje svijeta. Jedino tada kada prihvatimo u svoj život milost ozdravljenja vlastite percepcije životne stvarnosti i njezinu snagu kojom nas Duh Sveti jača za borbu protiv straha, besmisla i očaja, moći ćemo s razumijevanjem i duboko proživljeno čitati Pavlove riječi: „Kad sam slab, onda sam jak!“ (2Kor 12, 10)


s. Josipa Otahal, OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik