Božja logika Ispis
Subota, 30 Lipanj 2018 17:37

2018-7-1Evanđeoski redci ove nedjelje otkrivaju da Bogu ništa nije nemoguće, da Boga zna što je čovjeku potrebno i prije nego ga zamoli, da Bog prvo gleda na dobro čovjeka i da ga u tom smislu ne zanimaju priče, običaji, procjene ili zakoni – prvo život pa sve ostalo, to je Božja logika. Isus je svojim životom pokazao što se dogodi kada se živi po Božjoj logici – kruh se umnaža, slijepi gledaju, a hromi hode. Štoviše, Isus kaže: idi pa i ti čini tako! Samo vjeruj! Božja logika može biti i tvoja logika, vjeruješ li to?

 


Koliko je logika važna govorili su i sv. Albert Veliki i sv. Toma Akvinski: onaj tko ne zna logiku imati će problema sa svime. Zašto? Zato što mala greška na početku čini veliku razliku na kraju, tako je sa zaključivanjem, tako je s odlučivanjem, a tako je i sa životom – koliko dobra logika toliko dobar život. A ima li bolje logike od logike života? Božja logika je logika života, ona rađa radost. Svaka logika ima neki temelj, a sam temelj Božje logike izriču redci knjige Mudrosti što ih čitamo ove nedjelje: ''Bog nije stvorio smrt niti se raduje propasti živih. Već je sve stvorio da opstane…'' (Mudr 1, 13-14). Dakle, temelj Božje logike je: Bog je sve stvorio dobo i želi da sve opstane, stoga prvo život pa sve ostalo. Bog se raduje životu i život rađa radost.


To je temeljni princip, ali i temeljni kriterij koji čovjeka proslavlja kako Božjega čovjeka ili ga osuđuje jer sam sebe osuđuje na propast. Živimo li po Božjoj logici? Biramo li život? Dozvoljavamo li sebi reći da se može birati između života i vlastitoga komoditeta? To je jako loša logika, logika sebičnosti i logika smrti. No, između logike života ili logike smrti često se ne bira na tako krupnim pitanjima već u tzv. malim stvarima svakodnevnoga življenja. Stoga, biramo li dobru riječ za drugoga ili klevetu? To znači drugoga podići u nadi ili zatirati dobra koja mu je Gospodin dao. Govorimo li istinu ili iskrivljujemo zbilju kako bi sličila našim interesima? To znači hoditi s Bogom u svjetlosti ili živjeti u sjenama s ocem laži. Je li naša vjera djelatna ili samo stvaramo privid da smo vjernici?

 

Vjera i djela su neodvojivi, baš kao što su Bog i čovjek nerazdruživi, ne možeš imati jedno bez drugoga, ako je tako lažac si. Nema većih opasnosti za čovjeka od vjere bez djela, moralne teologije bez morala, svetosti bez ljubavi, znanja bez istine, kreposti bez razuma i pomisli da postoje tzv. male stvari svakodnevice. Upravo suprotno, sve su to velike stvari u kontekstu logike po kojoj živimo, ili gradimo Božje kraljevstvo ili neko drugo. Najljepša je pak stvar znati da možemo spoznati istinu, da smo dobri u biti i sposobni za dobro, da smo pozvani na svetost i da Božja logika može biti i logika našega života. Vjeruješ li to i po kojoj logici živiš?


s. Ivana Pavla Novina, OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik