Grijeh prvih ljudi i naš grijeh Ispis
Subota, 09 Lipanj 2018 13:00

2018-6-10Prvo čitanje iz Knjige postanka koje čitamo ove nedjelje stavlja nam pred oči grijeh prvih ljudi. Zanimljivo je primijetiti nekoliko detalja u tako kratkom izvještaju o tom prvom grijehu. Adam se sakrio nakon što je prekršio Božju zapovijed.

Kad ga je Bog zazvao i upitao gdje se nalazi Adam je pojasnio svoje sakrivanje time što je gol. Bio je Adam bez odjeće i prije nego je učinio grijeh, pa se nije sakrivao. Odjednom je primijetio nešto što prije nije primjećivao: svoju golotinju. 

Mislim da je to iskustvo svakoga čovjeka. Ne volimo da se zna za naš grijeh. Želimo ga sakriti, pa čak bismo ponekad voljeli živjeti kao da se to nije dogodilo. Teško nam se suočiti s vlastitim slabostima, propustima i grijesima. Želimo da nas drugi uvijek vide u najljepšem izdanju.
Naravno, nismo dužni otkrivati drugima svoje grijehe, ali je spasonosno otkriti ih pred Bogom, pred Njim priznati baš svaki grijeh. Adam se sramio Boga, nije mu želio priznati što se dogodilo. Krivnju je prebacivao na svoju ženu: žena mi je dala pa sam jeo. Ni Eva nije priznala, ona je krivnju prebacivala na zmiju.
I to je iskustvo svi mi dijelimo. Krivimo druge za svoje grijehe. A Bog svakog ponaosob pita: što si to učinio?


Teško je to pitanje! Međutim, svatko od nas ponaosob mora Bogu položiti račun, reći, priznati što je učinio. Iako se Bog ovdje čini kao strogi sudac koji kažnjava, može se primijetiti njegova pažnja, ljubav i briga za čovjeka kojeg je stvorio. Želi ga spasiti. Načinio mu je odjeću, vratio mu dostojanstvo koje je izgubio grijehom. Konačno će čovjeku vratiti dostojanstvo i posiniti ga u svome Sinu, Isusu Kristu. A do tada mu ostavlja nadu i obećanje.


Puno puta sam taj odlomak čitala i pronalazila u njemu Boga koji kažnjava. Dugo mi je trebalo dok nisam u njemu vidjela Božju dobrotu i brigu za čovjeka. Bog ne voli grijeh, ali voli čovjeka. Nije prestao voljeti Adama nakon grijeha, pa čak ni nakon toga što mu nije htio priznati da je zgriješio.


Kao i prve ljude i nas pita: što si to učinio? Ali ne zato da nas kazni, već zato jer nas želi učiniti sretnima. Želi da mu se vratimo, jer zna da ćemo samo u istini biti sretni. Želi da mu priznamo kako bi on na sebe preuzeo našu krivnju, a nas oslobodio. Želi nam dati slobodu djece Božje.
Nismo stvoreni da bismo se sakrivali od svoga Stvoritelja. Naš Stvoritelj želi da ga zovemo Ocem i da mu se povjeravamo iskreno, jednostavno i neposredno. Svaki puta kad sagriješimo čeka nas poput dobrog oca raširenih ruku i otvorena srca. Njegovo je srce ono koje ljubi.


s. Barbara Bagudić, OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik