Tajna Božjeg bića Ispis
Subota, 26 Svibanj 2018 11:40

2018-5-27Slavimo svetkovinu Presvetog Trojstva. Klanjamo se tajni Trojstva u Jedinstvu. Klanjamo se tajni ljubavi. Ni jednu ni drugu tajnu ne možemo proniknuti. Slutimo. Dotičemo njen odraz u stvorenom svijetu i u vlastitom biću.


Tko je Bog? Kakav je njegov unutarnji život? Što je u Bogu nitko ne zna osim Duha Božjega (1Kor 2,11).


Bog je tajna. On je poput vatre koja se ne gasi, kako se objavio Mojsiju. Njegovo ime je neizrecivo. Njegov zov je tajanstven, kako ga je čuo Abraham, Samuel, Marija i mnogi drugi biblijski likovi. I sveci. I svaki čovjek. Boga nitko nikada nije vidio. Njegov Sin nam ga je objavio. Gledajući Sina i živeći s njime jedan učenik je izjavio: Bog je ljubav! (1Iv 4,8) Čovjek Boga ne može shvatiti niti obuhvatiti ni svojim razumom ni svojim bićem. Ako ga shvaćaš, nije Bog – reći će sv. Augustin. A opet – Njegova smo slika. Sve stvoreno nosi slutnju Boga. Izlazak i zalazak sunca, zvjezdano nebo, tišina noći, pjev ptica. I još toliko ljepota koje me svakodnevno okružuju. Lijepa glazba i poezija podsjećaju me na Boga. Kad se na meni zaustavi nečiji pogled, kad me netko okruži svojom pažnjom i naklonošću, sasvim iznenada i bez razloga, srce zakuca slutnjom da je to trag Božje ljubavi. Slutim da me je On tako pogledao, bez razloga i bez uvjeta, dozvao me u život i dao mi slobodu da mu uzvratim i da ga ljubim. Ponajprije, da mu dopustim da me gleda, okružuje svojom pažnjom i naklonošću.


Tko je Bog? To nitko od ljudi ne zna. Kakav je Bog? To svakodnevno otkrivamo doživljavajući Božju dobrotu u svom životu. Kao što je to otkrio i doživio izraelski narod u svojoj povijesti, kako čitamo u današnjem odlomku Knjige Ponovljenog zakona . A sv. Pavao govori o slobodi u Bogu, o sinovstvu i privrženosti kojom Boga zovemo: Abba! Isus pri rastanku govori svojim apostolima da onu ljubav koju su doživjeli prenose drugima uranjajući ih u život Presvetog Trojstva, krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga.


Klanjati se Presvetom Trojstvu znači gledati Božju ljubav razlivenu u svijetu i u ljudskom srcu. Znači dopustiti da nas ta da ljubav preplavi. Znači biti siguran da nam je Bog blizu.


s. Blaženka Rudić OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik