Bog je ljubav Ispis
Nedjelja, 13 Svibanj 2018 06:44

2018-5-13-roseSveti Ivan puno puta spominje riječi „ljubav“ i „ljubiti“ u svojim poslanicama da nam to već i smeta. Stalno se govori o ljubavi. Toliko se ta riječ danas upotrebljava, a često i zloupotrebljava, ljubavlju se naziva i ono što je daleko od ljubavi i često se pitamo što je zapravo ljubav. Ivan nam daje odgovor. Nije pitanje „što“ već „tko“ je ljubav. Bog je ljubav.

 

Svi čeznu za ljubavlju. Svi traže ljubav. Vidimo to kod male djece, kod odraslih, kod starijih. Svakome je potrebna pažnja, svatko voli da ga se primijeti. Ljubav se iskazuje djelima, ljubav se potvrđuje konkretnim činima ljubavi. Više puta sam razmišljala što je sv. Ivan zapravo mislio kad je rekao da je Bog ljubav. Kažu da je to ponavljao u starosti. Kako razumjeti tu rečenicu? Tako jednostavna rečenica, samo tri riječi, a toliko duboka. Toliko otpora u meni da to prihvatim. Pa se onda pitam trebam li to vjerovati, prihvatiti ili iskusiti? Trebam li to osjetiti ili znati? Ili vjerovati srcem, kako negdje sv. Pavao govori? Da, trebam vjerovati srcem i ostati u Bogu, ostati u ljubavi. Sv. Ivan je to živio i znao je što govori. A mi tako često govorimo jedno, a živimo nešto sasvim drugo. Ne vjerujemo sebi, a onda ne vjerujemo ni ljudima oko sebe.


Sveti Ivan svjedoči da je on upoznao ljubav. Upoznao je da je Bog ljubav. Evo nam odgovora, ljubav se treba upoznati. Oni koji znaju Bibliju bolje od mene mogu me ispraviti, ali mene taj glagol „upoznati“ podsjeća na onaj kada već u Knjizi postanka piše da je Adam poznao svoju ženu i ona je rodila sina. Isto tako pita i Marija anđela Gabrijela kako će roditi kad ne pozna muža. Tu pronalazimo biblijsko značenje riječi „poznati.“
I kako onda možemo razumjeti sv. Ivana? Smijemo li uopće na takav način razmišljati o Bogu? Bog je ljubav i tko ostaje u ljubavi, u Bogu ostaje, i Bog u njemu.
Evanđelist Ivan upoznao ljubav, ali jesam li ju ja upoznala? Najdublja je to čovjekova potreba, ljubiti i biti ljubljen. Sveti Ivan Pavao drugi je to vrlo lijepo rekao u enciklici Otkupitelj čovjeka: „Čovjek ne može živjeti bez ljubavi. On po sebi ostaje nerazumljivo biće, njegov je život bez smisla ako mu se ne iskaže ljubav, ako ju ne susretne, ne iskusi i ako ju ne prenosi.“


Bog je ljubav i naš će život imati smisla samo ako upoznamo Boga koji nas ljubi. Ljubav ćemo naći u Bogu i zato je važno ostati i biti s njim, misliti na njega, s njim razgovarati, dijeliti sve što nam se u danu dogodi, kao zaručnica sa zaručnikom. Vjerovati da ga baš sve zanima i da s ljubavlju prati sve što se događa u našim životima.  Bog je ljubav i molimo ga da i mi ostanemo u njegovoj ljubavi, da budemo u njemu. Samo tako ćemo moći ispuniti svoje poslanje u ovom svijetu, a to je da ljubimo jedni druge.

 

s. Barbara Bagudić OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik