10. jubilarno hodočašće kruničara na Mariju Bistricu Ispis
Petak, 11 Svibanj 2018 11:01

2018-5-5Župnici dominikanskih župa: Kraljice svete krunice (p. Mato Bošnjak), Bl. Augustina Kažotića - Pešćenica (p. Marko Bijelić) i Trogira (p. Petar Galić), provincijal Slavko Slišković, p. Iko Mateljan provincijski promicatelj krunice i p. Lujo Jeđut - legendarni Gospin hodočasnik i štovatelj, kao i petnaestak dominikanskih klerika zabijelili su Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke, u subotu 5. svibnja 2018.

 

Dakako da su tu bjelinu popunile i proširile sestre dominikanke: s. Ivica Jolić, s. Slavka Sente, s. Ana Begić, s. Manes Puškarić, s. Emanuela Rašić, s. Jasenka Mravak i naša postulantica Karmela Šagud. Bilo je to 10. jubilarno hodočašće kruničara koje vode dominikanci i dominikanke. Svetište je bilo popunjeno do posljednjega mjesta Marijinim štovateljima – kruničarima, koji su, na poziv dominikanaca došli zajedno moliti i častiti Blaženu Djevicu Mariju, koju rado nazivamo Kraljica svete krunice.

Predavanje o krunici održala je naša s. Ana Begić, a bit će u cijelosti objavljeno u našem Glasilu Ave Maria.

Misno je slavlje predvodio provincijal o. Slavko Slišković. On je na početku isticao potrebu hodočašća, naglasivši kako smo „svi mi hodočasnici na ovoj zemlji prema nebeskoj domovini, a postoje pojedina mjesta koja su nam onda putokazi prema toj nebeskoj domovini, mjesta koja su vezana uz živote pojedinih svetaca ili su vezana uz mjesta gdje je živio i djelovao Isus Krist.“ – „Svi imamo potrebu za hodočašćem, svi imamo potrebu za tim putokazom, nastavio je propovjednik i istaknuo kako su ipak najljepša i svima nama najbliža ona hodočasnička mjesta koja su vezana uz Djevicu Mariju. To nisu samo mjesta gdje je Marija živjela i djelovala, nego su to mjesta gdje se Marija ukazala ili gdje se nalazi čudotvorni kip ili čudotvorna slika Blažene Djevice Marije.“ Govoreći nadalje o Nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici, gdje se upravo nalazimo, potaknuo je vjernike da se, poput djeteta, bace u naručje našoj nebeskoj Majci kojoj mogu, bez straha, iznijeti sve svoje molitve, probleme i želje, sigurni da ih Majka neće odbaciti. Potom se osvrnuo na razlog našeg današnjeg okupljanja u Mariji Bistrici, a to je kruničarsko hodočašće. „ Krunica je – nastavio je o. Slavko - ona po kojoj možemo zajedno s Marijom, Marijinim očima gledati Isusov život, jer kaže Sveto Pismo da je Marija sve te događaje iz Isusova života čuvala u svome srcu i razmišljala, razmatrala o njima. I doista, ako uzmemo krunicu onda ćemo vidjeti čitav Isusov život, i lijepe i teške trenutke i to upravo Marijinim očima. (…) U molitvi krunice sažetak je našega vjerovanja. Tu se spaja molitva neba i molitva zemlje. Tu se spaja molitva Crkve koja je na zemlji i molitva proslavljene Crkve koja je na nebu. (…) Krunica izlazi iz naše vjere i krunica učvršćuje našu vjeru. Čini je stabilnom, ne dopušta nam da posustanemo u toj vjeri. Krunica nas poput lanca drži u vezi s Gospodinom. Zato, nemojmo se sramiti molitve krunice. Nemojmo misliti da je krunica samo za one kad ostare, kad nemaju što drugo raditi. Krunica može biti u svakom životnom trenutku najdraža i najljepša molitva. – rekao je propovjednik te zaključio: „Zato molimo Majku našu nebesku da ostanemo s njome povezani na našem ovozemaljskom hodočašću, kako bismo zajedno s njom, jednom i u vječnosti gledali Gospodina, tamo gdje je i konačan cilj našeg hodočašća, a to je nebeska domovina i zajedništvo s Blaženom Djevicom Marijom i sa samim Gospodinom našim Isusom Kristom.“


Neposredno nakon misnog slavlja bila je zajednička Molbenica Kraljici svete krunice.


s. Slavka Sente