O soli i svjetlosti Ispis
Subota, 05 Svibanj 2018 15:29

2018-4-6Ljubimo jedni druge jer ljubav je od Boga; i svaki koji ljubi, od Boga je rođen i poznaje Boga. Tko ne ljubi, ne pozna Boga jer Bog je ljubav (1 Iv 4,8). 

 


Bog je taj koji prilazi čovjeku, polako prožme sve razine njegova bića, gotovo se neprimjetno nastani u sve pore njegova života. Bog je poput soli u hrani, bez njega život nema ni okusa ni mirisa, nema smisla. On nema nekoga posebnog mjesta jer on prožima čitavo čovjekovo biće i življenje, baš poput soli – Bog spaja biće, on spaja stvarnost. Sol nas može naučiti puno o odnosu Boga prema čovjeku, ali i o tome kakav bi kršćanin trebao biti i kakva je njegova uloga u svijetu – dati okus i miris, čuvati i podizati istinske vrijednosti tj. kvalitetu života. Bog oplemenjuje biće baš kao što sol oplemenjuje hranu, nježno i tiho Bog uzdržava svako biće. Možda je upravo zato o soli govorio i Isus, ono kada je svoje učenike pozvao da budu sol zemlje, a dodao je i da budu svijetlo svijeta. Zanimljivo je to sa soli i svijetlom, koliko su neprimjetni, a nužni. Čini se kao da ih ne trebaš, a o njima ovisiš - jedno zrno soli sasvim promijeni okus života, a jedna iskra svjetlosti iz temelja mijenja izgled stvarnosti. Narav soli i svjetlosti je toliko apstraktna, gotovo zagonetna, ali sigurno je da ni sol ni svjetlost ne trpe apstrakciju – njihova se narav otkriva konkretizacijom – baš kao što je Bog čovjeku utjelovljenjem otkrio svoju narav.


Temeljna misao ovonedjeljnih čitanja jest upravo Božja narav. Bog je ljubav, kaže sv. Ivan. Pojam ''ljubavi'' nije zaboravljen, dapače nalazi se među temeljnim pojmovima svakodnevnog diskursa. Iako se o ljubavi govori puno i postoje brojene iznimne etimološke, filozofske i teološke analize tog pojma, ipak pojam ''ljubavi'' se nalazi na vrhu liste najlošije shvaćenih pojmova. Možda baš zato što je ljubav zapravo nešto kao kombinacija soli i svijetlosti i možda baš zato Isus nikada nije rekao budite ili soli zemlje ili svijetlo svijeta, već budite sol zemlje, budite svijetlo svijeta. Poput svijetlosti ljubav mijenja izgled stvarnosti – ljubav je usredotočena na vrijednost osobe, na dobro osobe. Ljubav gleda Božjim očima - sposobna je otkriti iskon bića u Bogu, istinu o njegovoj naravi i prepoznati ljepotu osobe – istina, dobrota i ljepota osobe na to je istinska ljubav usmjerena. Tako shvaćena ljubav jest poput soli, ona čuva istinske vrijednosti, oplemeni svaki odnos, daruje mu smisao koji nadilazi prolaznost. Ljubav nije negdje, ona je svugdje, gotovo kao da je ne trebaš, a upravo o njoj ovisiš. Gdje je ljubav neprilika postaje prilika i iz ništa se može učiniti nešto, a gdje je nema život više nema ni okusa ni mirisa, a i zlato izgubi sjaj. Bez soli nema hrane, bez svijetlosti lika ovoga svijeta, a bez ljubavi nema prijateljstva, nema braka, nema obitelji, nema zvanja – bez ljubavi ostaje ništavilo. Narav ljubavi je toliko apstraktna, gotovo zagonetna, ali ljubav ne trpi apstrakciju njezina se narav otkriva konkretizacijom – samo ljubav može prigrliti križ jer zna da se tako rađa novi život.


Isus poručuje: svrha čovjekova života jest otkriti vlastito božansko podrijetlo, voljeti kao što voli Bog. Upravo stoga Isus često svoje učenike poziva: ostanite u ljubavi, po tome će svi znati da ste moji učenici. Štoviše, dodaje: ovo vam zapovijedam: da ljubite jedni druge.


s. Ivana Pavla Novina, OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik