Pravi trs i pravi plodovi Ispis
Subota, 28 Travanj 2018 20:04

2018-4-29Jeste li ikada razmišljali o trsu? Trs i loza. Nama tako poznata simbolika koju koristi pisac Ivanova evanđelja. Kako bismo opisali jednom riječju trs? Drvo. Ja bih odabrala taj izraz. Drvo koje čini temelj jedne kvalitetne loze. I loza nikako ne može postojati bez trsa ili čokota.

 

 

Isus će zato sebe predstaviti kao istinski trs, čime je već predodredio kvalitetu trsa kao onog koji zasigurno obećava sigurnost, kvalitetan rast i postojanost. Nešto iz čega vrijedi izrasti i konstantno donositi rod. Jer označiti nešto kao istinsko / istinito znači isključivo biti izvan dosega laži i obmane, a laž je čista destrukcija i obmana Zloga. Time Isus naznačuje radikalnost svoje osobe, sebe kao pravoga Boga i čovjeka i kao takav pozitivno kontrira lažnom trsu Zloga.


Ako pogledamo sam trs on je veoma neatraktivan. No, čim loza rodi možemo donijeti ispravnu odluku. Na temelju plodova. Utoliko možemo ukratko nešto reći o laži i istini. Kršćaninova egzistencija ucijepljena je u Kristovo pashalno otajstvo muke, smrti i uskrsnuća. No, kako mi gledamo na ucijepljenost drugoga u Krista? Isprva nam se može činiti da osoba ne donosi nikakva ploda, da je nezanimljiva, skoro pa bismo je spalili. Jer ne vidimo. No postoji trenutak nastajanja nečega i rasta istoga. Sebe i svoj život, reći ćemo, poznajemo. Mi smo tu, s Kristom (Jesmo li?), no ubrzo možemo pasti u napast, da umjesto Oca, obrađujemo tuđe loze. Tada se trebamo pitati uzimamo li u ruke škare koje odgovaraju lažnom trsu ili istinskom trsu? Činimo li Očev posao bez njegova pristanka? Možda bolje da si postavimo pitanje, činimo li Očev posao bez njegova pristanka i u njegovo ime? Kršćanin lako sklizne u krajnosti, zato Isus konstantno naglašava budnost kršćanina. Jer nam je rasti ili padati. Kao kršćani nikada ne stojimo na mjestu. Zato nam je preispitati naše postupke i kakav rod mi kao loze donosimo, jesmo li uistinu ucijepljeni na istinskome trsu, ili smo možda, ni ne znajući, kao u snu, izrasli polako na lažnom trsu. Zli nas lako može obmanuti. On je otac laži. Istinski pak trs, Isus Krist – naš Gospodin, iziskuje budnost kao temeljni uzrok pozitivnog kršćanskog rasta kako bi đavolska obmana bila otkrivena na vrijeme i kako ne bismo upali u tu zamku. I zato je kršćanstvo jedan veliki napor koji traži čitavu osobu kroz svaku njezinu riječ i svaki njezin postupak.


Budnost pak pomaže Duh Sveti koji nas cijele prožima, kako bismo donosili dobre plodove i kako bismo bili savršena proslava Oca, a biti savršena proslava Očeva znači biti Isusov učenik. Odluka je osobna, ali to ne znači da odluka nema posljedice za osobe oko nas. Da bi i naše odluke bile ispravne i u skladu s učeništvom, budno osluškujmo Isusovu molbu ''Ostanite u meni i ja u vama.''

 

s. Manes Puškarić OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik