Dr. sc. s. Ana Begić održala nastupno predavanje Ispis
Nedjelja, 15 Travanj 2018 15:09

2018-4-15-predNastupno predavanje dr. sc. s. Ane Begić održano je 9. travnja 2018. na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Predavanje je trajalo od 14.15.-15.00. sati pred kolegama studentima i studenticama. Predavanje s. Ane pozorno je pratila tročlana komisija za stručnost provedbe predavanja u sastavu: izv. prof. dr. sc. Franjo Podgorelec (predsjednik), izv. prof. dr. sc. Suzana Vuletić (vanjska članica) i doc. dr. sc. Silvija Migles (članica).

 

Tema predavanja „Razumijevanje grijeha kod mladih danas“ bila je istraživačkog karaktera. Naša s. Ana za tu svrhu provela je istraživanje tijekom zimskog semestra akademske godine 2017./2018. na temu „Poimanje grijeha danas“ koje je bilo isključivo namijenjeno studentima različitih godina studija i područja studiranja. Objektivni odgovori ispitanika (njih 750) pomogli su da se dobije što bolja slika o situaciji grijeha i njegova sadržaja u suvremenom društvu. U provedbi ankete sudjelovala je agencija za obradu podataka pod vodstvom ing. elektrotehnike, računarstava i informatike gospodina Leonarda Miljka.1 U prvom djelu izlaganja s. Ana je jasnim sadržajem ukazala slušateljima na antropološke i teološke temelje za govor o grijehu, a potom je prešla na rezultate istraživanja. 

 

Nakon predavanja uslijedila su pitanja studenata na koje je predavačica ponudila jasne i sadržajne odgovore. Potom su se na predavanje osvrnuli i članovi komisije. Predsjednik je dao riječ vanjskoj članici izv. prof. dr. sc. Suzani Vuletić koja je bila oduševljenja izlaganjem naše s. Ane. Pohvala je u prvom redu uslijedila na to da se s. Ana upustila u jedno tako zahtjevno znanstveno istraživanje, jer kako je rekla „mi teolozi teško se upuštamo u takva područja“, potom je isto tako ukazala na izvrsnost korištenja metodologije kao i retoričku sposobnost.


Naša s. Ana Begić ovim je nastupnim predavanjem, koje je od strane stručne komisije procijenjeno izvrsnim uspjehom, stekla sve uvjete za napredovanje u nastavno zvanje docenta na Katedri moralne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu, te time ujedno i zaposlenje na neodređeno vrijeme na navedenom fakultetu. To je bio samo jedan od uvjeta Rektorskoga zbora koje je sestra trebala ispuniti kako bi ušla u zvanje docenta. Također, s. Ana napredovala je u prosincu 2017. godine u više znanstveno zvanje znanstvenog suradnika iz područja humanističkih znanosti, polja teologije od strane Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj te Matičnog odbora za područje humanističkih znanosti – polje filozofije i teologije.


S. Ani čestitamo, te želimo ustrajnost i Božji blagoslov na njenom znanstvenom putu. Neka bude kao i dosada Bogu na slavu, Redu na ponos, Narodu na korist!


Karmela Šagud, postulantica


1 http://www.statistika.co/index.php/hr/

 

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik