Susret Ispis
Subota, 31 Ožujak 2018 09:52

2018-3-31„Prvog dana u tjednu rano ujutro, još za mraka, dođe Marija Magdalena na grob i opazi da je kamen s groba dignut.“

 

Početak. Novi tjedan, novi dan. Koji tek izranja iz mraka. Ona dolazi na grob. Dolazi tražiti Onoga koji jedini može ispuniti prazninu odsutnosti.


Dolazi još za mraka. Jer On je njeno svjetlo. Gle, ide lijepa kao noć, piše Byron. Ne skriva se ljepota u samoj tami, nego u onome što čini. Dopušta zvijezdama da sjaje. Svemu oko sebe daje da blista. A On, On je bio njeno svjetlo, sve što je dotakao, ponekad samo pogledom, drugačije je sjalo. Zato traži susret. Da nestane onog zatirućeg mraka Velikog petka.


Dolazi prije ostalih. Možda nije ni otišla, možda je cijele noći čekala negdje usput, kako bi se mogla približiti. I kad su drugi odustali, i kad su posumnjali, i kad su već povjerovali da ništa od onoga što je govorio nije imalo smisla, ona čeka. Jer zna. Zna kakav je život bez Njega. Kakav s Njim. I kad Ga ne može pratiti, i kad ne razumije, i kad nebo je, naizgled, zatvoreno, ona čeka. Ljubav ne odustaje.


Dolazi jer traži susret. Ponovni susret. I nalazi. Ne prazan grob, nego Njega, koji ispunja. Nalazi, jer je ustrajno tražila. Svi ćete se razbježati i mene ostaviti sama, rekao je. A oni su se bunili, ne, ako treba i umrijeti s Tobom, nećemo Te ostaviti. Ona? Ona je šutjela. I ostala. Gotovo neprimjetno, tvrdoglavo ustrajno. Bez riječi, bez obećanja. Jer, ljubav ne odustaje.


Tražila je i pronašla. Tražimo i mi. Ne usput, ne kasnije ili ako bude vremena. Ne u raskoši potrošnoga i prezasićenosti dostupnim. Nego ispod i prije, kao temelj na kojem sve počiva. Jer On je ovdje. Uvijek. Čeka puno ustrajnije nego li mi tražimo. Da nam iz svoje punine pruži ruke. Da nam pogled s praznine groba usmjeri u radost neba. Za let si, dušo, stvorena. Neka nam je svima sretan Uskrs!

 

s. Jana Dražić OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik