Izvor našeg spasenja Ispis
Subota, 24 Ožujak 2018 07:23

2018-3-24Sveti Augustin je rekao: "Smrću usmrćen usmrtio je smrt".

 

Današnja sva tri čitanja govore o Isusovoj muci, o Božjoj ljubavi koja se pokazuje u krajnjoj radikalnosti: ona se predaje, izvlašćuje. To je ono zadnje što Bog u svome sebedarju čini. Predaje se sasvim i bez rezerve. Ulazi u patnju koja je izraz njegove slobode u ljubavi, u slobodi se daje za nas, za naše spasenje. Prihvaća je i podnosi samo iz ljubavi. "Leđa podmetnuh onima što me udarahu, a obraze onima što mi bradu čupahu, i lica svojeg ne zaklonih od pogrda ni od pljuvanja". (Iz. 50,6). Cijelog sebe predaje iz ljubavi, jer u sebi je sama ljubav, koju očituje u sebedarju za nas. Ljubav koja nama ne daruje nešto od sebe, već samog sebe, svoj život i uči nas kako ljubav i trpljenje idu zajedno. Po trpljenju i križu, samoopljeni Isusovoj, (Fil, 2,6-8) dolazi spasenje, izbavljenje iz kruga zla i grijeha. Isus ne briše našu patnju, ona ne nestaje iz povijesti, ali je iznutra preobražava, ona ulazi u nadu, u pouzdanje u Boga.

 

Iz same ljubavi Isus se stavio pred toliku silu zla i grijeha; čupanja, pljuvanja, udaraca i bičevanja. Pred svu moguću ljudsku silu zavisti, nepravde, mržnje i bešćutnosti. Tajna je to slobode i ljubavi. Isus sa križa i oprašta i ljubi. I u ovome leži istinska pobjeda križa.

 

Nije li ovo poruka i izazov svima nama?
Bojimo se patnje, trpljenja, predanja do kraja, uvijek zadržavajući dio sebe samo za sebe. Često se odričemo ljubavi, misleći kako imamo pravo na drugačije....a okrenuti drugi obraz ili dati i donju haljinu puno puta se ni ne sjetimo. Vlastitim očima ne vidimo plodove svoje žrtve.

 

Zavolimo svoj križ, to je najkraći put do Isusovog mira. To je najkraći put od oslobođenja od gorčine, uskogrudnosti i naših ograničenosti. Molimo Isusa da nam vrati vjeru u snagu i smisao križa, kako bi poput njega živjeli slobodni u ljubavi.

 

s. Dolores Munitić OP