Održano vijećanje redovničkih odgojitelja u Splitu Ispis
Četvrtak, 15 Ožujak 2018 15:15

2018-3-15U Duhovnom centru Oaza svete Marije Krucifikse kod sestara Službenica Milosrđa u Splitu, na Kamenu, od 9. do 11. ožujka 2018. održano je 47. vijećanje redovničkih odgojitelja i odgojiteljica na temu „Interpersonalna komunikacijska kompetencija u formacijskom procesu“.


Predavanja na zadanu temu održao je don Đuliano Trdić, dr. med. i mr. psych., voditelj Centra za savjetovanje Riječke nadbiskupije. Na Vijećanju koje je organiziralo Povjerenstvo za početnu formaciju redovnika i redovnica Hrvatske redovničke konferencije okupilo se 30-ak odgojitelja i odgojiteljica iz različitih redovničkih zajednica s područja Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Susret je zbog sudjelovanja dviju Školskih sestara franjevki iz Maribora zadobio i međunarodni karakter.


Vijećanje je pozdravnim govorom otvorila s. M. Tea Barnjak, voditeljica Povjerenstva za početnu formaciju redovnika i redovnica. U svome je govoru istaknula da o važnosti ovakvih susreta govori činjenica da se su od 1972. do danas održavali bez prekida. Ta činjenica znak je budnoga praćenja redovničke formacije i svega onoga što na nju utječe iz same Crkve, ali i iz društva kojih je posvećeni život dio. Sestra Tea je nazočnima prenijela pozdrav s. Ana Marije Antolović, predsjednice Hrvatske redovničke konferencije.


Na početku drugoga radnog dana, 10. ožujka, okupljene odgojitelje posjetio je mons. dr. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski i predsjednik Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja. Nadbiskup je u jutarnjim satima predvodio euharistijsko slavlje tijekom kojega je prisutnima uputio prigodnu riječ, a potom se zadržao u razgovoru s odgojiteljima.

 


Zadnji dan dio sudionika posjetio je Franjevački samostan na Trsteniku gdje su, na poziv fra Ivice Jurića, magistra bogoslova Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, sudjelovali na sv. misi koju je predvodio fra Krunoslav Kocijan, magister bogoslova Franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda i član Povjerenstva za početnu formaciju redovnika i redovnica. Koncelebrirao je fra Domagoj Runje, profesor biblijske teologije na KBF-u u Splitu i gvardijan samostana na Trsteniku.