Hoditi u svjetlosti Ispis
Nedjelja, 11 Ožujak 2018 05:19

Lighted-PathNjegovo smo djelo, stvoreni u Kristu Isusu za dobra djela, koja Bog una­prijed pripravi da u njima živimo (Ef 2, 10).

 

Bog je na svijet poslao svoga Sina da se svijet po njemu spasi, kaže temeljna misao današnjega evanđelja. Štoviše, samo u Kristu čovjek može spoznati tko je tko je, odakle dolazi, kamo ide i što mu je činiti. Naime, čovjek istinu o sebi i vlastitom podrijetlu, iz kojeg proizlaze sva njegova prava i dužnosti, nalazi u Bogu. Moć da spozna istinu nešto je najvrednije što je Bog darovao čovjeku jer istina, ona, oslobađa (usp. Iv 8,32).

 

Upoznati istinu o vlastitom podrijetlu, Božjega djeteta, ujedno znači otkriti korijene vlastite, darovane, slobode koju valja prihvatiti poput klice i odgovorno se potruditi da ona dozori. Sloboda je ujedno neprenosivo samoposjedovanje i sveopće otvaranje svemu što postoji, izlaskom iz sebe otvara se spoznaji i ljubavi prema drugome. Sloboda ima, dakle, svoje korijene u istini o čovjeku, a svoje ciljno usmjerenje u zajednici (Ivan Pavao II, Sjaj istine br. 86).

 

Pozvani smo vjerovati u Krista koji nas za slobodu oslobodi (Gal 5,5) i hoditi u istini (usp. Iv 3, 21), živjeti svjesno i odgovorno kao djeca Božja. Jedino osoba svjesna vlastita podrijetla zna da se spas nalazi u istini. Odnosno da je Božji zakon, a ne vlastita ocjena i procjena, uvijek jedino pravo dobro čovjekovo. Samo sloboda koja se podvrgava Istini može ljudsku osobu dovesti do njezina pravoga dobra, tj. dobro osobe jest biti u istini i činiti istinu (Ivan Pavao II, Sjaj istine, br. 84).

Štoviše, Krist nam je ostavio primjer i to da idemo stopama njegovim. A, Isus je živa i osobna sinteza savršene slobode u posvemašnjoj poslušnosti Božjoj volji. Njegovo raspeto tijelo je puna Objava neraskidive spone između slobode i istine, kao što je njegovo uskrsnuće od smrti vrhunsko slavljenje plodnosti i spasonosne snage u istini proživljene slobode (Ivan Pavao II, Sjaj istine, br. 87). No, pogled na Krista raspetoga govori još više, govori da su istina, sloboda i dobro neraskidivo vezani. Štoviše, naša je vjera proživljena spoznaja Krista, istina koju treba živjeti, odluka koja obvezuje cijelo postojanje. Jer tko kaže da je Božji, a hodi u tami, lažac je; Bog je svjetlost i tame u njemu nema nikakve (1 Iv 1,5). Braćo, njegovo smo djelo, stvoreni za dobra djela, da se dičimo što smo Kristovi, da u svjetlosti hodimo.

 

s. Ivana Pavla Novina OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik