Graditelji Hrama Ispis
Subota, 03 Ožujak 2018 07:15

2018-3-3Gradovi se šire. Nove zgrade niču na periferijama gradova i postaju nova naselja, nova predgrađa, nešto posve novo, što se nadovezuje na ono staro. Uistinu nije lako izgraditi nešto novo, pogotovo kada to gradimo u odnosu na nešto što već stoljećima postoji, što ima svoju čvrstinu, ljepotu, drevnost, kulturnu pozadinu.

 

Kada se odlučimo graditi nešto novo, računamo na to da ćemo i mi stvoriti temelje za takav jedan rast i hod kroz povijest čovječanstva, pa makar se to odnosilo samo i jedino konkretno na naš život. 

To uglavnom bude tako, gradimo nešto, ali gradimo konkretno u našem osobnom životu. Recimo tako da gradimo naš osobni hram i mi odlučujemo što će biti temelj tog hrama, koga ćemo pustiti u taj hram, kojim sadržajem će biti ispunjen taj hram – hoće li to biti ljepota ili ružnoća, hoće li to biti hram ugodan za boravljenje ili hram iz kojeg će drugi a i mi sami često htjeti pobjeći.


Ti i ja uistinu jesmo hramovi. Po krštenju postali smo hramovi Duha Svetoga. Obnovljeni za novi život u Kristu. No to ne znači da trebamo poput jedne čvrste i stamene građevine stajati svatko za sebe, ne dodirujući se i ostajući kameni i ledeni zidovi. To nikako ne može biti kršćanska duhovnost i život u Kristu.


Ovonedjeljno evanđelje upravo nas poziva na taj iskorak koji je veliki izazov u suvremenom društvu, pa čak i za nas kršćane, usudila bih se reći: posebno za nas kršćane. Kršćanski život i kršćanska duhovnost polazi od krštenja i uronjenosti u Krista, gdje bivamo slavljenjem sakramenta krštenja, zaogrnuti Kristom u Duhu Svetom te postajemo Hram istoga. To znači da je naš život tek počeo te da Duh Sveti ne može djelovati bez naše suradnje i našeg napora ljubavi (usp. 1 Sol). Svakodnevni je to posao, u kojem ako ne ustrajemo, Hram našeg kršćanskog života ne stoji čvrsto, nego se urušava.


Što je potrebno? Potrebno je konstantno se preispitivati u odnosu na Krista, pustiti njemu da uređuje naš hram, pustiti njemu da nas očisti od svega što nije u skladu s Božjim i u zajedništvu s njim izgrađivati bolji svijet...

 

s. Manes Puškarić OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik