Božja slava Ispis
Petak, 23 Veljača 2018 18:17

2018-2-24Pred očima odabranih učenika dogodilo se nešto nesvakidašnje i neočekivano. Isus se pred njima preobrazio: "I haljine mu postadoše sjajne, bijele veoma - ni jedan ih bjelilac na Zemlji ne bi mogao tako izbjeliti." (Mk 9, 3 ) Zabljesnula ih nebeska svjetlost i čistoća i oni u Isusu prepoznaše slavu Očevu, otisak bića njegova.

 

Čuli su i glas: "Ovo je Sin moj ljubljeni! Slušajte ga!" (Mk 9,7). Pred sobom nisu gledali čovjeka iz Nazareta, svoga dobroga Učitelja, već su svojim duhovnim i tjelesnim očima gledali Sina Božjega. Možemo zamisliti kako su zanijemili od udivljenja i nove spoznaje, ne mogavši izgovoriti suvislu misao, već su nešto slovkali, pokazujući da su tu prisutni. I oni su na neki način bili preobraženi inače ne bi tjelesnim očima mogli sagledati Božanski prizor. U potpunosti će ga shvatiti kad Isus uskrsne od mrtvih, u novom postojanju, proslavljen i duhovan.

Možda odmah nisu shvatili da patnja, odbačenost, osuda, krv i bičevi nemaju zadnju riječ. Preobraženje i uskrsnuće bude nadu i vjeru u smisao življenja i trpljenja.


Hod s Isusom, odgoj i školovanje njegovom riječju i ljubavlju, hod je u vjeri koji nije uvijek lišen konfuznosti i nerazumijevanja svega što život nosi. Čovjek ne razumije uvijek sve što mu se događa, pa mu raste strah, slabi vjera i gubi se smisao. I tada hod s Isusom treba nastaviti, treba se popeti na Tabor, na Golgotu. Penjanje traži odlučnost, napor, muku, znoj i cilj pred očima. Uspinjanje s Isusom čovjeka vodi do preobraženja, do "mjere uzrasta punine Kristove"( Ef 4,13) . Tek preobražen u novoga čovjeka dobiva priliku ući u Kraljevstvo Božje kako bi iskusio Božju blizinu i snagu njegove ljubavi.


Novost se krije u življenju nove zapovjedi, zapovijedi ljubavi koja ima moć mijenjati odnose i djelovanje, pogled na sadašnjost i vječnost, ima moć od staroga stvoriti novoga čovjeka, čovjeka duha, vjere i nade, čovjeka koji postaje sve familijarniji s Bogom i Božjim. Zalog uske povezanosti s Bogom je osobni susret, susret na brdu ili u nizini, u običnosti života ili posebnim prilikama.


Iz susreta s Kristom crpi se snaga za hod zemaljskim putovima ne gubeći cilja iz vida, koristeći sve muke i patnje za stepenice ka osobnoj preobrazbi, za odskočnice do vlastitog Tabora i Golgote. Bez Tabora i prepoznavanja Krista kao Sina Božjega, penjanje uz Golgotu bit će mučno i neuspješno. Neće dovesti do uskrsnuća, do preobražaja u novo stvorenje. Sve dok ne čujemo Očev glas: "Ti si sin moj! Ljubljeni moj! U tebi mi sva milina!", čovjek nema snage ni volje boriti se kako bi postao bolji čovjek, svetiji čovjek, novo stvorenje kako i dolikuje djetetu Božjemu.

 

s. Katarina Maglica OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik