Odvojenost Ispis
Subota, 10 Veljača 2018 07:39

2018-2-11Najdraža moja, piše A. P. Kezele, jutros sam gledao treptaj svjetlosti između crvenog i žutog lista. Svaki je pripadao svom drvetu, a našli su se tako blizu. Vidio sam jasno – bili su previše blizu a da ne bi osjetili čežnju. Širili su svoje nevidljive ruke i tražili zagrljaj.

 

Odvojenost boli. Odvojenost od. A bolesne od gube, kako reče Gospodin Mojsiju i Aronu, trebalo je odvojiti, njihovo prebivalište treba načiniti izvan tabora. Da ne zaraze druge, da drugi ostanu čisti. Udaljiti od sebe da me se ne dotiče. Nečija bol, nečija patnja. (Naiđu svećenik i levit, zaobiđu ga i odu.) Udaljiti od sebe drugačije, nepoznato, neuobičajeno. Odvojiti od. Pa ostati sam, u umišljenoj čistoći i pravednosti, u samodostatnosti koju do krajnjih granica rastežemo da pokrije istinu koja ispod nje proviruje – odvojenost boli. Odvojenost od.


Blažen onaj kome je grijeh otpušten. Rekoh: Priznat ću Gospodinu prijestup svoj, i ti si mi krivnju grijeha oprostio. Tek kad odvojenost od postane nepodnošljiva, oči se okreću Njemu. Pa iz nutrine ona čežnja za drugim nalazi Drugoga, koji ustrajno čeka. Nenametljivo. Uvijek. I na najmanji pokret srca prima u svoje ruke, oslobađa od odvojenosti. Povezuje. Sa Sobom, s drugima. Da bi se sa sv. Pavlom moglo reći, i ja svima u svemu ugađam ne tražeći svoju korist, nego što koristi mnogima na spasenje.


I tada se samoća iz odvojenosti od pretvara u odvojenost za. Poput Njega, koji se zadržavao vani na samotnim mjestima. Ne bježeći od drugih, nego upravo za druge. Da bi sve one ruke pune čežnje mogao ispuniti. Da bi sve nevidljive pukotine mogao zacijeliti.


A naše ruke? Odvojene od ostaju vezane, za ovu ili onu stvarnost. Pa ni druge ne mogu povezivati. A da se samo sklope u molitvi, da se odvoje za, za Njega, nikad više ne bi ostale prazne. Pune Njega, ispružene bi bile svakome.


s. Jana Dražić OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik