Proslavljen Dan posvećenog života u Dubrovniku Ispis
Nedjelja, 28 Siječanj 2018 14:53

2018-1-27U subotu, 27. siječnja, proslavljen je u Dubrovniku Dan posvećenog života. Proslava je započela u dvorani Ivana Pavla II. u 10 sati molitvom Trećeg časa, nakon čega je uslijedilo predavanje časne majke Katarine Maglica „Osvrt na dokument 'Za novo vino nove mješine'“.


S. Katarina je predstavila dokument Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života „Za novo vino nove mješine“. Istaknula je kako je na nama otkrivanje novog vina i promjena mješina jer bi redovništvo trebalo biti proročki znak. Prisutni su brojni izazovi, poput raskoraka između starijih i mlađih u samostanima, težnje za ostajanjem u sigurnosti tradicije i nedovoljne fleksibilnost u poslanju. Novo vino potrebno je tražiti u Evanđelju, a ne u znanostima poput psihologije i sociologije. A novo vino treba ulijevati u nove mješine, odnosno graditi nove strukture, prilagodljivije od postojećih. Osobe koje pri tom u zajednicama imaju odlučujuću ulogu jesu poglavari i odgojitelji. No, time ostali članovi nisu izuzeti od odgovornosti – cijela zajednica svojim pozitivnim ili negativnim primjerom utječe na odgoj mladih članova. Sve što je rečeno u prijašnjim dokumetima o redovništvu sabrano je u ovom dokumentu, što je zapravo pokazatelj da prijašnje smjernice još uvijek nisu zaživjele. To nas ne smije obeshrabriti, zaključila je s. Katarina, jer svaka je zajednica, kao i svaki čovjek, u neprestanom razvoju. Potrebno je samo probleme prepoznati i potražiti pomoć kako bi se riješili.


Nakon predavanja uslijedio je blagoslov svijeća u crkvi sv. Vlaha, pri čemu je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić pozvao okupljene da budu poput svijeća i izgaraju u svom poslanju. U procesiji se zatim krenulo prema katedrali Gospe Velike, gdje je u misno slavlje predvodio mons. Uzinić. Na početku misnog slavlja okupljeni su redovnici i redovnice obnovili svoje zavjete. U propovijedi je mons. Uzinić povezao sliku Isusa koji spava na lađi za vrijeme oluje s ulogom koju On ima u životu posvećenih osoba. Biti posvećena osoba znači biti s Njim do kraja, pa i onda kad nam se čini da spava. Učenici nisu bili spremni ići s Isusom do kraja, bojali su se. Alternativa umiranju ovdje nije ostati s Isusom na lađi, nego potonuti bez Njega. Ne smijemo zaboraviti da je Isus jači od svake oluje i od svake napasti te samo ako se odvažimo s Njim umrijeti možemo s Njim i suuskrsnuti. Biskup se osvrnuo i na biblijski tekst o Natanu i Davidu u kojem David krivnju odmah traži kod drugoga i pita „Tko je taj čovjek“, umjesto da prepozna da je on taj o kome Natan govori. Na sličan način i mi se trebamo prepoznati u spomenutom dokumentu Kongregacije, prepoznati vlastite propuste i obratiti se. Za to nam je potrebno povjerenje, ali i odvažnost poput Natana izreći ono što nije dobro – trebamo jedni drugima biti poput Natana. Na kraju propovijedi biskup se osvrnuo na lik i djelo sv. Anđele Merici, čiji se spomendan tog dana slavio. Ona u svojim spisima govori o ženama koje su majke i ljubavi koju imaju za svoju djecu. Bez obzira na njihov broj, majka svu svoju djecu jednako nosi u srcu. Na isti su način i poglavari pozvani nositi u srcima sve koji su im povjereni i na taj način ostvariti svoju majčinsku odnosno očinsku dimenziju.
Poticajima ispunjen susret zaključen je zajedničkim objedom i druženjem u restoranu „Klarisa“.

 

s. Jana Dražić