Božja Riječ za novi svijet Ispis
Petak, 26 Siječanj 2018 18:49

2018-1-28„Riječ Božja protivnik je tvoje volje, sve dok ne postane uzročnik tvojega spasa" – rekao je sv. Augustin. Današnje prvo čitanje četvrte nedjelje kroz godinu, govori nam o Gospodnjem obećanju podizanja proroka koji će biti veći od Mojsija, i u čija će usta Gospodin staviti svoje riječi. „Podignut ću im proroka između njihove braće, kao što si ti. Stavit ću svoje riječi u njegova usta, da im kaže sve što mu zapovjedim“. (Pnz 18,18)

 

Bog daje obećanje da će podignuti proroka između Izraelaca, ali će njegova funkcija biti drugačija, jer će Gospodin trajno staviti svoju riječ u njegova usta, i on će očitovati Božju volju. Razlika između ovog proroka i drugih proroka je u tome što su drugi proroci morali dugo čekati da dobiju Božju riječ, a ovaj konačni Prorok imati će trajno Božju riječ i biti će stalno u kontaktu sa Bogom.
Proroci su prenosili Božju riječ, ali je Božja riječ sve više postajala dio njih samih i time prouzročila da prorok sam postane novom stvarnošću, a sa druge strane ona je donosila novu patnju kroz koju je prorok morao proći. Značenje te patnje nije uvijek bilo jasno, ali se iz mnogih činjenica može vidjeti kako je imala smisao, te da je omogućavala proroku da u svojoj osobi bude navjestitelj nečega novoga. Najvažniji zahtjev proroka je svakako onaj o nutarnjem obraćenju čovjeka.

 

Obraćenje ima svoj temelj u iskustvu čovjekove grešnosti pred Bogom, te u vjeri kako je u izvjesnom smislu moguće promijeniti vlastiti položaj. Čovjekova grešnost proizlazi iz pokvarenosti čovjekova srca kao središta čovjekova bića. Čovjekovo srce moguće je spasiti povezanošću sa čovjekovim izvorištem, a to je Bog. Čovjek tako prelazi sa puta grešnosti na put sa Bogom. Taj put izražava promjenu, vraćanje „prvoj ljubavi“ (Hoš 3,1-5). Čovjek se vlastitom zlu suprotstavlja vjerom u pobjedu dobra, i to prije svega u vlastitom srcu. Obraćenje uvijek polazi od sebe i od središta vlastitoga bića. Ono isključuje svaku prisilu i nametanje izvana. Istinsko obraćenje pretpostavlja jaku vjeru u mogućnost novoga početka unatoč snažnom iskustvu zla. Obraćenje je svakako ostavljeno u području čovjekove slobode, da se svatko odluči sam.

 

Čovjek svojim obraćenjem vidi svjetlost, ali i drugima postaje svjetlost. Svojim novim srcem može spasiti mnoge i tako i njima otvoriti novu budućnost. Upravo zalaganje vlastitoga srca u ljubavi za druge i stalni odnos dijaloga sa Bogom su oznake i konačnog Proroka, većeg od Mojsija. Samo onaj tko može založiti vlastito srce i tko stoji u razgovoru sa Bogom, može učinkovito spasiti one koji su u nevolji.

 

Da li u sebi možemo prepoznati sve ove oznake? Kakvo je naše srce? Nosimo li svoje i tuđe patnje u ljubavi i pretvaramo li ih u naše spasenje? Za sve ovo, potrebno nam je ono najvažnije, isto što i posljednjem Proroku: stalni kontakt sa Bogom. Tada naša ljubav raste, i tada će se onome tko ima dati da ima još, a onome tko nema oduzet će se i ono što ima. Tada naša patnja prestaje biti nesvrhovita, tada i patnja ljubavi za drugoga ima spasiteljsko značenje.

Od svih nas jednako se traži obraćenje i ljubav, zalaganje vlastitog srca. Krenimo već danas zajedno tim putem šireći obzorja sebi i drugima.


s. Dolores Munitić OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik