Poslušnost Božjem glasu Ispis
Subota, 20 Siječanj 2018 07:34

2018-1-20Čitanje iz Starog zavjeta ove nedjelje govori o proroku Joni kojeg Bog šalje da propovijeda Ninivljanima. Jona sluša Božji glas, iako ne odmah, nego tek nakon jedne neobične zgode; i odlazi navijestiti Ninivljanima Božji poziv na obraćenje. Evanđelje nam govori o pozivu prvih apostola. 

Marko je kratak i samo u nekoliko rečenica opisuje kako se to sve dogodilo. Puno puta sam poželjela da su evanđelisti to malo detaljnije opisali. Pokušavajući razumjeti kako je to izgledalo često sam zamišljala Jakova i Ivana kako krpaju mreže i u tom trenutku dolazi Isus koji ih zove i oni ostavljaju mreže, onako napola dovršene i te čamce, uopće ih nisu pospremili, i odlaze za Isusom. Tako sam na kraju zaključila da je vjerojatno Zebedej to sve morao dovršiti i pospremiti te čamce.


Tek poslije mi je postalo jasno da taj kratki izričaj ne stavlja toliko naglasak na to da su oni ostavili nedovršen posao, nego više na njihovu spremnost poslušati Isusa. Isus ih je zvao i oni su se uputili za njim. Čini se vrlo jednostavno, toliko jednostavno da se pitamo zar oni nisu imali onih običnih ljudskih pitanja: „Kako ti to misliš, Isuse? Gdje trebamo poći? Što to znači slijediti te? Kud baš ja? Zar nema pametnijih od nas? Jesi li siguran, Isuse? Ali od čega ćemo živjeti ako ostavimo ribarenje? Tko će hraniti moju obitelj?“


Marko, a ni drugi evanđelisti nam ne daju puno informacija po tom pitanju. Ostaje nam samo da im vjerujemo. Ili da te praznine dopunimo vlastitim iskustvom. Zato je to evanđelje za svakoga. Svatko može ono što nedostaje nadopuniti vlastitim pitanjima koje je uputio Isusu. Ili vlastitim razmišljanjima. Možda je i to jednim dijelom smisao te jezgrovitosti. Svatko se može sjetiti svoga poziva i isto tako reći s apostolima: „Da, i ja sam ostavila sve i pošla za Isusom.“ Međutim, između Isusovog poziva i mojeg odaziva ima toliko toga što bi stalo u jednu knjigu, koja nikad neće biti napisana. Ali Bog sve zna. Na koncu svega, Bog će gledati samo na naš odaziv, a na naša će pitanja i tako dati odgovore, malo po malo, životom, događajima, susretima.


Zato se nemoj bojati, odvaži se i odgovori na njegov poziv. Izađi iz svoje osrednjosti, ostavi svoje sigurnosti i vjeruj njemu kad te zove. Vjeruj njegovim obećanjima. Može ti se činiti ludo, nelogično, iznenada, taman kad ti je sve u životu krenulo. Ali ako te zove, Bog ima nešto drugo za tebe i nešto bolje za tebe. Nešto što sada ne možeš ni zamisliti. Naši su planovi maleni i uski, mi se često nalazimo u nekim svojim mrežama koje nas drže vezanima za nepotrebno. A on nam kaže da je samo jedno potrebno. Njega slušati i za njim ići. Blago onom tko se odazove. Blago onom tko sluša Njegov glas i slijedi ga. Blago onom tko mu povjeruje.


s. Barbara Bagudić OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik