Samo jedan susret Ispis
Subota, 13 Siječanj 2018 17:59

2018-1-14Uistinu, živa je riječ što je svakodnevno slušamo u liturgijskim slavljima. Ona govori jezikom što ga razumije svako biće i pred njega donosi Riječ, i to baš kao onu riječ koja tom biću treba. Da, živa je riječ i djelotvorna, jer to nije samo riječ, već Riječ što oživotvoruje – nije li to predivno: Bog izriče život svoga stvorenja, svakoga od nas.

 

Stoga smo na početku liturgijske godine pozvani utemeljiti život u Riječi i živjeti za Riječ. Dva nam detalja o tome puno progovaraju, susret Ivanovih učenika s Isusom i Samuelov poziv.


Naime, netom nakon što smo iz vremena proslave otajstva Božjega utjelovljenja zakoračili u svakodnevicu evanđeoski redci druge nedjelje kroz godinu kao da nas podsjećaju na ono što su mogli iskusiti sve one duše što su imale milost naći se kod jaslica, na ono što su tako snažno osjećali pastiri koji su krivudavim stazama i možda teškim putem stigli do jaslica, na ono što su jako dobro znali kraljevi koji su ostavili svoja bogatstva da se poklone Njemu. Što je to? Naime, danas slušamo riječi sv. Ivana: U ono vrijeme: Stajaše Ivan s dvojicom svojih učenika. Ugleda Isusa koji je onuda prolazio i reče: »Evo Jaganjca Božjega!« Te njegove riječi čula ona dva njegova učenika pa pođoše za Isusom. Isus se obazre i vidjevši da idu za njim, upita ih: »Što tražite?« Oni mu rekoše: »Rabbi« – što znači: »Učitelju – gdje stanuješ?« Reče im: »Dođite i vidjet ćete.« Pođoše dakle i vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega onaj dan (Iv 1, 35-40). To je to, to su osjetili pastiri, to su znali kraljevi, to su spoznali ovi učenici.

 

 

Što to? Ma to je ono što nužno spoznaje svako biće kada susretne Boga – dovoljan je samo jedan susret da se promijeni cijeli naš život. To je onaj trenutak u kojem na život pada jedno novo svjetlo pod kojim svi detalji, svi napori, svi ljudi i događaju našega života dobivaju svoj smisao. Naime, smisao je temelj, nešto kao kamen temeljac zgrade našega života, ukoliko ga nema naše se život pretvara u kuću od karata. Ali smisao, njega ne možeš naći pod morem, ni na planinama, smisao je Božji dar. Želiš da ti život ima smisla? Utemelji život u Bogu i sve dimenzije tvoga bića i življenja će zadobiti svoje pravo mjesto, svježinu i polet, biti ćeš čovjek ispunjen Njegovim Duhom, onaj o kojem nam u poslanici govori sv. Pavao. Dopustimo Riječi da oblikuje naše biće i življenje, neka bude izvor žive vode našega življenja i djelovanja.


Živimo za Riječ. Kako? Riječju i djelima. Kako? To nas poučava Samuel, slušaj, pitaj, traži način kako se služiti životom i riječju za Riječ. Nije to možda samo tako, od danas do sutra - vidi Samuela, koliko puta nije razumio što se od njega traži. Možda ni mi ne možemo odmah shvatiti, ne možemo odmah sve znati i djelovati kako treba, ali neka nam je srce otvoreno Riječi, da nas pohodi i oblikuje, da nas pouči reći: »Govori, sluga tvoj sluša.« (1 Sam 3b, 18). Zapravo, znaš, sve započinje susretom, a dovoljan je samo jedan istinski susret s Njim i sve postaje jasno, odvaži se na susret s Njim.


s. Ivana Pavla Novina, OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik