Vjerujem u obitelj Ispis
Nedjelja, 31 Prosinac 2017 12:55

2017-12-31Završavamo godinu slavljem Svete obitelji meditirajući nad blagodatima i naslijeđu vlastite obitelji, one krvne i ove duhovne. Krist se htjede roditi u običnoj ljudskoj obitelji kako bi osjetio sve radosti življenja obiteljskog života i sve muke i patnje kroz koje jedna obitelj prolazi.

 

One tanane, ali čvrste niti obiteljskog života tkaju i uobličuju život pojedincu, ali i pojedinac samim sobom, s onim što on jest, određuje život dotične obitelji. Ta uzajamnost nije prvenstveno u imanju i posjedovanju već u davanju i primanju, nije uvijek bajka već često puta i rustična stvarnost.

 

Kad se mi odrasli, i donekle zreli ljudi stalno zapitkujemo: "Pa što nam obitelj daje? Što nam je dala? Što će nam dati? Što nam je trebala, a nije dala?", obiteljski se odnosi hlade, uvlači se neka nesigurnost u svagdašnjicu, povrijeđenost i udaljavanje jednih od drugih.
Prava pitanja donose i prave odgovore na kojima život počiva: "Što mogu učiniti za svoju obitelj? Kako obradovati i usrećiti svakoga člana moje obitelji? Kako vratiti radost i mir kad se podigne bura i oluja? Što i kako raditi da moja cijela obitelj ima razloga biti na mene ponosna? "


Nije tajna u primanju već u davanju, a davanje i darivanje već samo po sebi usrećuje, ne čeka i ne traži pljesak. Sretna obitelj počiva na darovanoj ljubavi i uloženoj žrtvi, a one manje sretne obitelji lebde u praznini i nesigurnosti, u strahu od sutrašnjice. Toplina ljubavi im je tek daleki san, a opraštanje i milosrđe utopija. Bez Isusova duha obiteljske veze vene i pucaju. Članovi obitelji se osjećaju nesigurni.
Sveta Obitelj, uzor svake obitelji nije živjela životnu bajku. Osjetila je svu gorčinu i patnju života, prošla kroz brojna iskušenja: ekonomski uvjeti nikakvi, govorkanja i priče oko ženidbe i rođenja djeteta, osamljenost u noći rođenja, bijeg u Egipat, u nepoznato, neshvaćanje Isusovih postupaka, Isus proglašen narodnim neprijateljem broj 1, osuda i sramotna smrt na križu...


Majka ne odustaje. Ne razumije ali je tu, slijedi svojega sina. Pogled na njega joj pruža nadu i sigurnost, daje snagu za preživljavanje i razlog za borbu, jača njenu ljubav koja se ne predaje.
Upravo je tu tajna zdrave obitelji, čvrstih obiteljskih veza, izvor nepresušne ljubavi, nade i vjere u svakog člana obitelji.
Vlastite granice nisu prostrane. Kad bi se na njih oslanjali brzo bi nastupilo razočaranje. Tu je Isus Krist kao uzor i primjer, sa svojim obećanjima i razumijevanjem, oproštenjem i milosrđem. Dobro ga je slijediti i predati se njemu na raspolaganje, da On oprašta preko nas, da razumije, hrabri i voli po nama.


"...Vjerujem u obitelj,
koja je prvo mjesto,
gdje se Bogu može vidjeti trag,
a čovječnosti naučiti slijed,
koja je mjesto
gdje se zaboravljaju kućni sukobi,
jer radosna vijest tu dobiva ruke i noge,
i mjesto gdje postaje jasno
zašto uvijek govorimo o Duhu Svetomu
i o Bogu kao Ocu... "
( Rudolf W., Vjerujem u obitelj )

 

s. Katarina Maglica OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik