Smisao Božića Ispis
Subota, 23 Prosinac 2017 15:56

2017-12-24Sutra je Božić. Jesmo li se u vlastitoj užurbanosti oko pripreme onoga „izvanjskog“ (kolača, spremanja i dekoracije doma – i to uz buku ritmova božićnih pjesama) već pomalo iscrpili, a pravi smisao ove svetkovine – izblijedio? No, još uvijek nije kasno zastati na trenutak i zapitati se: „Kako pronaći mir u ovom božićnom svijetu?“

 

Odgovor možemo nazreti u riječima F. Sheena: „Nećeš ga naći u užurbanom i vanjskom svijetu. Naći ćeš ga u svojoj nutrini dopuštajući Bogu da učini s tvojom dušom ono što je Marija dopustila da učini s njezinim tijelom. Nek se oblikuje Krist u tebi.“


Sponatano se javlja pitanje: „Ali kako to učiniti?“ Vjerujem da se odgovor krije upravo u današnjem evanđeoskom ulomku! Stoga dopustimo da nas Marija uzme za ruku i otkrije „kako se to zbilo“ i kako se ono može zbiti i u svakome od nas.


Prije svega možemo uočiti kako je anđeo poslan Mariji očitovati Božji naum u dan koji je vjerovatno bio nalik svakom drugome – dok je savjesno radila svoje poslove koji su joj bili povjereni. Rekli bismo da joj je Božji glasnik došao upravo usred „običnosti“ njezinih dana. Jesmo li mi spremni na Božja iznenađenja usred naših rutina i ustaljenog životnog ritma? Jesmo li pozorni na korake i riječi Njegovih glasnika kojima se služi kako bi nam otkrio svoj naum za našu trenutnu životnu situaciju? Vršimo li savjesno one poslove i zadaće koji su nam povjereni, a što nas ujedno oblikuje u ljude po Božjoj mjeri te naš duh čini tankoćutnijim za Njegov govor našoj nutrini?


Marija nije odmah izrekla svoj odgovor na Božju ponudu. Ona se ne ustručava pitati anđela kako je Bog zamislio da se ostvari ono što joj je navijestio. Traži jasnoću! Upravo stoga što joj se u prvi mah ta ponuda činila protivnom onome što je ona željela i planirala u svome srcu. Kada joj je anđeo objasnio kako se sve ima dogoditi, ona uviđa da Gospodin ne ide protiv istinskih čežnji njezinog srca, već da za nju sprema, ukoliko pristane na Njegov naum, puno više nego što je mogla misliti, željeti i moliti. Marija tada izriče svoj pristanak riječima:„Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!“ Time što se naziva „službenicom Gospodnjom“ ona izriče svijest o samoj sebi i svojoj neznatnosti pred Onim koji je naš Tvorac i čije misli i puti nisu naše misli i naši puti. Ono Njegovo daleko premašuje sve naše. On može bez nas, ali ne želi: želi se poslužiti nama kako bi, upravo po našoj malenosti i običnosti, donio svoje spasenje svakom čovjeku. Koliko smo mi otvoreni za dijalog s Onim koji nam želi otkriti svoj naum s nama? Jesmo li spremni tražiti jasnoću i konkretnost u Njegovoj riječi – za naš život? Koliko smo spremni odustati od svojih skučenih vizija vlastitog života i podrediti svoje planove i želje Božjoj volji? Vjerujemo li da je Njegov put doista najbolji za nas, ma koliko nas hod njime koštao? Držimo li da su čežnje koje su duboko utisnute u naša biće zapravo od Boga, a ne protivne Njegovoj volji za naš život?


Evanđelje završava: „I anđeo otiđe od nje.“ Kao da nam time želi dat do znanja - Marija se vratila svojim običnim poslovima, iznova revno započinjući raditi ono što joj je povjereno. Vratila se svojoj svakodnevici, ali ona više nije bila ista. Susret s anđelom je promijenio sve: mijenja se njezino viđenje stvarnosti, postaje posve ovisna o Providnosti, biva čitavim bićem usmjerena na obećano. Cijeli njezin svijet je dobio jednu novu dimenziju, dublji smisao. Bog je posve zahvatio njezinu stvarnost svojim obećanjem i više ništa ne može i neće biti isto. U tom slučaju njezin pristanak sada više ne može ostati samo na riječi, već mora biti i djelatan – i to uvijek iznova, sa svakim novim danom. Jer nije bilo u njezinoj vlasti ispunjenje Božjeg obećanja, već je valjalo da, poput mudre djevice, bude budna i pripravna bića za Isusovo začeće. Istinski susret s Bogom nužno mijenja našu stvarnost. Čak i kada se tome (ne)svjesno opiremo, ono nas iznutra trajno snažno privlači. Zavodi dok nas, poput zaljubljena čovjeka, konačno ne osvoji da se bezuvjetno predamo Ljubavi. Taj naš pristanak životom nije drugo doli otvorenost rastu u spoznaji Boga i samospoznaji te ozdravljenju naše ljubavi i to upravo u osobnom susretu s Njim po molitvi i slavljenju sakramenata. Ali ono uključuje i naš povratak onome što nam je povjereno – bližnjima i životnim zadaćama i poslovima. U revnom vršenju onoga što nam je povjereno smijemo i trebamo očekivati Njegova iznenađenja i čudesne intervencije. Sve to ima životvornu snagu oblikovati Krista u nama i tako Ga učiniti prisutnim u ovome svijetu po nama. Zar to nije pravi smisao Božića?


s. Josipa Otahal, OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik