Ulazak u novicijat u Korčuli Ispis
Subota, 09 Prosinac 2017 15:48

2017-12-9Svetkovina Bezgrešnog začeća u Korčuli je proslavljena posebno svečano. Prije svete mise u obredu redovničkog oblačenja redovničko je odijelo primila i novicijat započela postulantica Ana Boras.


Iz ruku časne majke s. Katarine Maglica, pred roditeljima, rodbinom i prijateljima te okupljenim sestrama, primila je habit i krunicu te odabrala simbolično biti okrunjena trnovom krunom, umjesto krunom od cvijeća. Nakon obreda uslijedilo je misno slavlje koje je predvodio vlč. Stjepan Rusan, župnik zagrebačke župe Remetinec-Blato, u kojoj je prije dolaska u samostan s. Ana živjela. U prigodnoj je propovijedi istaknuo Božju neumornu potragu za čovjekom, čak i onda kada se čovjek skriva ili je zbog grijeha od Boga odvojen. I među nama se često događa da umjesto svojih grijeha gledamo i optužujemo druge, poput Adama koji okrivljuje Evu ili Eve koja okrivljuje zmiju. Zaboravljamo da se kršćanin ne bi trebao pitati što drugi treba učiniti, već što ja trebam učiniti. Prosuđujući druge, djelujemo logikom ovoga svijeta. A pozvani smo činiti upravo suprotno. U tom su smislu i sestre poseban znak u svijetu i svojim prisustvom među ljudima pozivaju na ponovno uspostavljanje dijaloga između Boga i čovjeka. Umjesto da budemo kao Adam koji se sakrio i optužuje, pozvani smo govoriti dobro jedni o drugima kako bi i naše zajedništvo bilo poput raja na zemlji.


Marija nam je u tome uzor. Ona je o Božjim riječima i o Njegovom pozivu razmišljala i njen je odgovor „Neka mi bude“ bio plod molitve. I mi možemo biti u nedoumicama i Bogu postavljati kojekakva pitanja, ali u konačnici, poput Marije, pozvani smo odgovoriti potvrdno Njegovom pozivu. Tako se otvaramo i za služenje drugima, kao što je Marija, nakon pristanka na Božji plan, krenula pomoći trudnoj rođakinji Elizabeti. I s. Ana pomagala je drugima, istaknuo je na kraju propovijedi vlč. Rusan. Bila je dragocjen član župne zajednice. Poželio joj je da takva bude i u svojoj novoj zajednici te zahvalio svima koji su je na putu do sada pratili. Isto je na kraju svete mise učinila i časna majka, zahvalivši prisutnima na podršci i dodala kako su od sada nadalje na poseban način pozvani i moliti za s. Anu da ustraje na započetom putu.

 

s. Jana Dražić