Iščekivanje susreta Ispis
Subota, 09 Prosinac 2017 10:29

2017-12-9Došašće nas podsjeća na vrijeme iščekivanja Spasitelja u izraleskom narodu. Prorok Izaija poziva da se pripravi put Gospodinu u pustinji, u stepi, u prostoru nedohodnu. Doline neka se ispune, uzvisine spuste. Kad čovjek priravi put u svome srcu tada će vidjeti spasenje Božje.

 

To je čovjekova zadaća: pripraviti put, otvoriti srce, izraziti želju za Spasiteljem. A onda dolazi Bog i premašuje sva naša očekivanja. On dolazi kao utjeha, nježnost i snaga ujedno, on iskazuje ljubav čovjeku poput pastira koji uzima jaganjce u naručje, koji umornima i utruđenima daje otpočinuti.


Evanđelist Marko na početku svoga Evanđelja upućuje isti poziv proroka Izaije preko Ivana Krstitelja: Pripravite put Gospodinu! Spasitelj je već došao, on je u svome narodu. Treba pripremiti srce kako bi ga mogli prepoznati. Ivan Krstitelj će za njega također reći da je blag: ne gasi stijenja što tek tinja, ne lomi napuknute trske. Naprotiv, donosi blagu vijest spasenja siromasima, potlačenima; vraća vid slijepima. Ivan najavljuje snagu s kojom dolazi Isus. To je snaga Duha Svetoga koji preobražava naš život. Može ga primiti onaj tko je pripravio put, tko je otvorio srce.


Sveti Petar apostol u svojoj Poslanici podsjeća nas da živimo u vremenu iščekivanja drugog i konačnog dolaska Gospodinova. Svaki ljudski život i ovaj svijet imaju svoj dovršetak. Na koncu svakog pojedinačnog života dogodit će se susret s Gospodinom licem u lice. Za nas koji živimo danas došašće ima upravo tu poruku. Bog nas poziva i želi našu suradnju. Želi čuti od nas da mi želimo Njega i da ga trebamo. Tada dolazi i ispunja sve ono što nije u našoj moći. Tako je svačiji život tkanje vlastitog nastojanja i Božjeg hitanja da nas spasi. Apostol Petar podsjeća kako nam je obećana nova zemlja i novo nebo. I dok to iščekujemo valja nam svetim življenjem i pobožnošću pospješiti dolazak Dana Božjega. A kako bismo bili spremni za taj dolazak i susret s Gospodinom licem u lice trebamo svakodnevno pripravljati put i prepoznavati njegov dolazak u običnoj stvarnosti života koja je posvećena Božjom nazočnošću.

 

s. Blaženka Rudić OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik