Gospodin dolazi Ispis
Subota, 02 Prosinac 2017 07:25

1 adventSam temeljni pojam došašća (latinski adventus) znači dolazak. Na početku liturgijske godine pri tome se misli na dolazak Mesije, koji se dogodio utjelovljenjem Sina Božjega, Isusa Krista. Vrijeme došašća na neki način zaključuje neizrecivu čežnju čovječanstva za puninom, za ostvarenjem obećanja od njegovih početaka pa do trenutka Isusovog rođenja.

Došašće je neizrecivo vrijeme iščekivanja. Kada se čeka nekoga tko nam je drag, onda je to čekanje prožeto ljubavlju, onda ono nije trpni pojam. Zato došašće jest slatko vrijeme isčekivanja.

 

Došašće je vrijeme velike nade. U najtežim trenucima kroz povijest Bog je podizao proroke. Oni su u ljudima hranili nadu kako ih Bog nije ostavio. Tako su ustrajali u nadi Gospodnjeg pohoda i pobjede u svojim životima. Jedan od tih snažnih glasova Staroga zavjeta je prorok Izaija, čije slike susrećemo u prvom čitanju. Kao što u psalmu molimo: O Bože, ti si Bog moj: gorljivo tebe tražim; tebe žeđa duša moja, tebe želi tijelo moje, kao zemlja suha, žedna, bezvodna, jednako tako prorok Izajia čezne za Spasiteljem, priznavajući grijehe, slabosti, sva odmetništva i jade naroda, priznavajući malenost i nedostojnost, te silnu potrebu za Gospodinom - ocem i otkupiteljem.


Prorok se spominje Gospodnje snage, moći, veličine: pred licem tvojim tresla bi se brda. Spominje se Gospodnje ljubavi i dobrote prema onima koji ga mole: Pritječeš onomu što pravdu čini radosno, onima što se tebe spominju na putima tvojim. Grijehe naroda i odmetništva prorok Izaija priznaje velikima, ali vjeruje kako ih Gospodin može okrenuti u dobro, nazivajući ga ocem i lončarem sviju. Prorok vjeruje u Gospodnju milost i spasenje naroda. Nećemo se više odmetnuti od tebe, poživi nas, a mi ćemo zazivati ime tvoje – molimo u psalmu


U drugom čitanju sveti Pavao zaokružuje i potvrđuje Gospodnju ljubav i potvrdu nade čovječanstva u objavljenju i dolasku Isusa Krista: Vjeran je Bog koji vas pozva u zajedništvo Sina svojega Isusa Krista, Gospodina našega. Konačno u njemu se obogatismo do kraja.


Prorok Izaija nas svakako uvodi u vrijeme isčekivanja, u vrijeme kada će Bog svojom ljubavlju ispuniti svijet. Za taj se susret i ove godine trebamo pripraviti, oraspoložiti srce i dušu. Zato za sve nas došašće je vrijeme provjere vlastita života, vrijeme sakramenta ispovijedi, vrijeme obraćenja, vrijeme darivanja, nade, zajedništva, vrijeme zornica, duhovne inventure i djela milosrđa. Vrijeme kada se preispitujemo da li su i naša srca otvrdnula, da li smo i mi kao lišće otpali i opačine nas naše kao vjetar raznose….da li smo i mi postali nečisti, a pravda naša kao haljine okaljane.


Ispred nas su dani koji nam omogućuju provjeru i čišćenje kako bi radosna i čista srca, u kojem neće biti prepreka, dočekali našeg Spasitelja.
Neka nam je svima sretno i blagoslovljeno vrijeme došašća!


s. Dolores Munitić

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik