Služiti jedino Kristu Ispis
Subota, 25 Studeni 2017 16:18

2017-11-25Svemogući vječni Bože, svome ljubljenome Sinu dao si svu vlast na nebu i na zemlji i postavio ga glavarom cijelom svijetu. Molimo, oslobodi sva stvorenja iz ropstva zla da tebi jedinome služe i tebe bez kraja slave. (Zborna molitva na nedjelju Krista Kralja)

 

U zbornoj molitvi ove nedjelje molimo Boga za milost da njemu jedinome služimo jer on ima svu vlast na nebu i na zemlji. Prije toga molimo da nas Bog oslobodi od zla. Potrebno je osloboditi se od zla, jer samo se tako možemo odmoriti u Očevu zagrljaju, poput rasipnog sina.


Rasipni je sin služio bogatstvu i užicima, lutao je stranputicama dok nije došao sebi i shvatio da je Otac dobar i slugama, a koliko tek sinovima. Poželio je služiti ocu. Odrekao se svega drugoga i vratio ocu želeći mu biti sluga. I mi u ovoj zbornoj molitvi molimo milost da Bogu Ocu služimo. Ali koliko puta mi bježimo od Oca poput ovog rasipnog sina. Mislimo da ćemo biti nesretni služeći njemu, da ćemo istinsku radost naći negdje drugdje. Da, koliko je danas ta riječ „služenje“ postala teška. Čini nam se nemogućim povezati riječ „služenje“ sa srećom.


U zbornoj molitvi molimo za milost da možemo služiti Kristu Kralju, jedino njemu. Ali važno je uvidjeti kako je samo služenje prije svega milost. Rasipni sin, nakon odluke da će sve drugo ostaviti, pokajao se i vratio se ocu, želeći mu služiti. Tada biva primljen u očev zagrljaj. Tako isto i mi, kad god se vratimo Ocu, kad prihvatimo biti njegove beskorisne sluge, tada nas čekaju dvije raširene ruke i milosrdno srce. Tada se možemo odmoriti od naših lutanja, počivati na njegovu srcu. Odmoriti se u njegovoj ljubavi.


Za sve to je potrebno imati povjerenje u Oca. Vjerovati mu da nam ništa neće nedostajati kad smo s njime. Bog nam je dao sve potrebno za život. Dao nam je prijatelje, ljude s kojima ćemo živjeti. Dao nam je zemlju da je obrađujemo i da od nje živimo. Služeći njemu, ništa nam neće nedostajati, ne samo u materijalnom smislu već ćemo imati i sve potrebne milost za spasenje. Gospodin je dobar duši koja ga traži i koja se želi njemu predati. Ponekad to ne razumijemo pa tražimo utjehu u stvarima ili u ljudima. I tada odlutamo od Oca. Ali sve je dobro dok se god vraćamo njemu, jer njegova ljubav prema nama uvijek je ista. Unatoč svim našim nestalnostima, Bog je stalan. I njegova ljubav prema nama je stalna.


Zato je važno da Isusovo kraljevstvo i kraljevanje ne bude za nas nešto daleko i „tamo negdje na nebesima.“ Isusovo kraljevstvo jest na nebu, ali također i tu oko nas i u našim srcima svaki puta kad se bacimo u Očev zagrljaj. Krist Kralj nam je bliz, bliži nama nego smo mi sami sebi.
Tako shvaćamo da služiti Bogu znači doista biti u milosti. Molimo Boga da nas učini dostojnima da njemu služimo cijelog svog života kako bismo ga u vječnosti mogli slaviti.


s. Barbara Bagudić OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik