Zbor na Škrapama proslavio 50. obljetnicu djelovanja Ispis
Subota, 25 Studeni 2017 12:48

2017-11-25-skMješoviti zbor župe Prečistog srca Marijina osnovan je 1967. godine, otkada neprekidno djeluje. Ove se godine skupilo čak 50 godina, pola jednog stoljeća postojanja ovog zbora. Stariji je od mnogih svojih članova, a u isto vrijeme i mlad. Iz godine u godinu pokoji se novi član pridruži, pokoji ode i pokazuje on tako svojim postojanjem kako se opire prolasku vremena i hrabro se nosi s brojnim životnim trenutcima, tužnim i radosnim prigodama.


Na svetkovinu zaštitnice crkvenog pjevanja, svete Cecilije, 22. studenoga, u župi Prečistog srca Marijina održana je svečana sveta misa kojom se na dostojanstven način obilježio i 50. rođendan župnoga zbora. Misu je predvodio don Šime Marović. Zborašima sa splitskih Škrapa vrlo je dobro poznat opus i velik broj djela nastalih iz dubokog nadahnuća maestra Marovića, nastupali su s njegovim skladbama u brojnim prigodama. Ovom se prilikom moglo čuti mnogo zanimljivih činjenica o životu sv. Cecilije, ali središte je propovijedi ipak bio govor upućen posebno pjevačima crkvenih zborova. Njima se don Šime obratio na vrlo lijep i dostojanstven način koji je odisao poukom i nadahnućem, a neke od misli mogle bi se ukratko sažeti u par rečenica. Crkvenim se pjevačima mogu smatrati svi oni koji glasom i pjesmom slave Gospodina, ali samo ako i žive u vjeri. Čast je, ali i dužnost, živjeti životom istinskoga kršćanina, biti primjerom svojim djelovanjem, opraštati, opominjati, pomagati i cijelim svojim bićem slaviti Gospodina.


Na kraju svete mise upućena je zahvalnica svim članovima zbora, i starijima i mlađima, a posebna zahvala upućena je dugogodišnjoj voditeljici zbora č.s. Pavli Negovec, voditeljici župnoga crkvenoga pjevanja, od koje su zboraši iznimno mnogo naučili o radu, upornosti i volji. Zbor ne bi tako dugo opstao da nije bilo gostoprimstva časnih sestara dominikanki u samostanu na splitskim Škrapama, ali važno je zahvaliti i svim župnicima i kapelanima koji su godinama podržavali i poticali rad ovoga zbora.


Jelena