Plodovi vjernosti Ispis
Subota, 18 Studeni 2017 18:44

2017-11-18Gospodine, Bože naš, daj da naša vjernost tebi bude i naša radost; jer duboka je i trajna sreća postojano služiti tebi, Stvoritelju svega dobra (Zborna molitva 33. nedjelje kroz godinu).

 

Na samom kraju liturgijske godine svetopisamski tekstovi pred nas stavljaju primjer ''vrsne žene'' i prispodobu o talentima te nas tako još jednom pozivaju na budnost. Taj poziv na budnost vješto i spretno ističe zborna molitva što ćemo je ovoga tjedna moliti na početcima euharistijskih slavlja. Daj da ti budemo vjerni, ne samo da ti, Bože, povjerujemo već da ti vjerujemo, da ti zauzeto služimo onim što si nam dao, onim što smo primili i što jesmo. Samo će tako naše srce početi kucati u ritmu ''iščekivanja'', iskusiti došašće i pripremati se, otvoriti, da primi plod vjere, da primi nagradu radosti.

 

Stanje budnosti uvelike se razlikuje od usnulosti. Puno bi se moglo govoriti o razlici u tim stanjima i dobro ih je promisliti no uzmemo li samo sljedeće i time će biti dovoljno rečeno: u snovima možeš biti i ono što nisi, ali budan, budan možeš i moraš biti samo ono što jesi, slika koju je zamislio On i to kako bi ti život bio baš kao iz snova. Poziv na budnost tako možemo gledati i kao poziv na svjesnost onoga što jesmo, vlastitoga podrijetla, vlastitoga značaja, obveza i cilja ka kojem se krećemo. U tom smislu jedino budan čovjek može biti vjeran, čovjek vjere, zauzet, sposoban pružiti ruke – onaj u čijem se srcu može roditi plod vjere, utjeloviti riječ koja govori o radosti.

 

Vjernost je povezana s vjerom i povjerenjem ali i sa zauzetošću. Na koji način? Može vrtlar baciti sjeme u zemlju i vjerovati kako će u dogledno vrijeme niknuti plod. Može i žena začeti i vjerovati kako će za devet mjeseci roditi. Može i student upisati studij s vjerom da je nakon pet godina moguće preuzeti diplomu. No, ukoliko izostane zauzetost oko zemlje, ukoliko se ne čuva zdravlje i ukoliko ne uči iznenaditi će nas izostanak plodova. Tako je i s vjerom i vjernicima za koje se kaže da će se po plodovima prepoznati. Ukoliko u povjerenju ne njegujem svoju vjeru, ukoliko nisam vjeran, ukoliko zauzetošću i onim što jesam ne ozbiljim, ne potvrdim, svoju vjeru neću moći baštiniti plodove, ponajviše i ponajprije radost. Naime, kada se vjera konkretizira u našem življenju, tada se nužno rađa radost. Kada vjera u našem životu poprimi lik, kada se riječ utjelovi, kada progovori i pođe u susret onome ''drugome i drugačijem'' tada počinje prispodoba o talentima, govor o ''vrsnoj ženi'' i započinje iščekivanje radosti nad radostima: ''gledanje licem u lice''.

 

s. Ivana Pavla Novina, OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik